Foto: AFP/Scanpix
Tikai dažas stundas pēc valdības paziņojuma par militāru uzvaru pār Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) austrumos darbojošos nemiernieku kustību M23, grupa otrdien paziņojusi, ka izbeidz pret valdību vērstos nemierus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kustība turpmāk savu mērķu sasniegšanai izmantos tikai "tīri politiskus līdzekļus" un aicina kaujiniekus nolikt ieročus un demobilizēties, liecina M23 izplatītais paziņojums.

Ar kaujinieku grupas sakāvi ir noslēdzies 19 mēnešus ilgais konflikts, kura laikā savas mājas bija spiesti pamest aptuveni 800 000 cilvēku.

Pēdējie kaujinieki ir vai nu padevušies, vai aizvadītajā naktī aizbēguši pāri valsts robežai, norāda valdība. Armijas specvienības kaujiniekus padzina no to pēdējām nocietinātajām pozīcijām, otrdien paziņoja valdības pārstāvis Lamberts Mende.

Operācijās pret nemierniekiem piedalījušies arī šogad apstiprinātās ANO vēsturē pirmās uzbrukuma brigādes tanki un helikopteri.

Par prasību nemierniekiem publiski paziņot par pretestības pārtraukšanu kā priekšnosacījumu miera noslēgšanai ar Kongo DR pirmdienas naktī Dienvidāfrikas Republikā vienojās Āfrikas valstu līderi.

ANO un Kongo DR līderi uzskata, ka nemierniekus slepeni atbalsta Uganda un Ruanda, kas ar kaujinieku palīdzību cenšas iegūt kontroli pār Ziemeļkivu reģionu, kas ir bagāts ar derīgajiem izrakteņiem.

Kongo Demokrātiskās Republikas austrumi ir nemierīgi kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju un kaujinieku, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!