Foto: AP/Scanpix
Pēc valdošās partijas KMT graujošās sakāves sestdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās par savu demisiju paziņojis Taivānas premjerministrs Dzjans Ihua.

Preses konferencē Dzjans norādīja, ka viņš uzņemas "politisko atbildību" par KMT smago sakāvi.

Saskaņā ar neoficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem pret Ķīnu labvēlīgi noskaņotā KMT cietusi sakāvi piecās no sešām Taivānas municipalitātēm, tostarp arī Taibei mēra krēslu.

Sestdien notikušās vēlēšanas daudzi pielīdzina referendumam par Taivānas attiecībām ar Pekinu, un KMT sakāve tiek interpretēta kā taivāniešu balsojums par savas neatkarības saglabāšanu.

KMT uzskata, ka Taivānai jāuztur labas attiecības ar kontinentālo Ķīnu, kas kopš 1949.gada neatkarīgo salu joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Daļa vēlētāju bažījas, ka gadījumā, ja KMT turpinās savu politiku, Taibei var kļūt ekonomiski pārāk atkarīga no kontinentālās Ķīnas un pārāk neaizsargāta pret Pekinas tīkojumiem atgūt savu varu pār Taivānu.

Tikmēr KMT atbalstītāji apgalvo, ka labas attiecības ar Taivānas lielāko tirdzniecības partneri ir nepieciešamas, lai atkal iedvestu dzīvību novājinātajā salas ekonomikā.

Viņi bažījas, ka, pie varas atgriežoties opozīcijā esošajai Demokrātiskajai progresīvajai partijai (DPP), kas stingri iestājas par salas neatkarību, attiecības ar Pekinu var pasliktināties, nodarot kaitējumu Taivānas ekonomikai.

Tomēr prezidenta un parlamenta vēlēšanas, kas būs daudz nozīmīgākas valsts turpmākā ārpolitiskā kursa noteikšanai, gaidāmas tikai 2016.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!