Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā trīs tūkstoši ieslodzīto izbēguši no cietuma Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) galvaspilsētā, kad ieslodzījuma vietai trešdien uzbruka vietējās kristiešu sektas "Bundi dia Kongo" kaujinieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par to raidsabiedrību informēja avoti Kongo DR drošības iestādēs. Tāpat uzbrukuma laikā Makalas cietumā gājuši bojā desmitiem cilvēku.

Otrdien varasiestādes oficiāli paziņoja, ka pēc uzbrukuma no cietuma izbēguši tikai aptuveni 50 ieslodzītie, tostarp sektas "Bundu dia Kongo" līderis Nemundu Nsemi. Policija brīdina iedzīvotājus, ka izbēgušie cietumnieki ir bīstami.

"Delfi" jau ziņoja, ka otrdien notikušas uzbrukuma laikā skanējuši šāvieni un aizdedzinātas automašīnas, aculiecinieki stāsta, ka likumsargi nošāvuši vairākus cietumniekus. Drošības spēki sāka operāciju bēgļu notveršanai.

Izbēgušais Nsemi ir kristiešu reliģiskās kustības "Bundu dia Kongo" pašpasludinātais pravietis un līderis. Kustība iestājas par monarhijas – kādreizējās Kongo karalistes – atjaunošanu.

Nsemi, kurš tolaik bija parlamenta deputāts, kopā ar savām trim sievām un dēlu tika arestēs martā, kad pēc savu sekotāju un policijas sadursmēm viņš tika apsūdzēts par musināšanu uz vardarbību.

Bijušais ķīmijas profesors Nsemi apgalvo, ka 1969. gadā ir saņēmis atklāsmi no "Kongo erceņģeļa". 1986. gadā viņš nodibināja "Bundu dia Kongo" (BDI) kustību, kas vēlas atjaunot Kongo karalisti – monarhiju četru mūsdienu Āfrikas valstu teritorijā.

Kustības atbalstītāji ir iesaistījušies vardarbīgās sadursmēs ar likumsargiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!