Pēc sešas dienas ilgušajām nekārtībām, kuras izraisīja policijas sašauta pusaudža nāve, Atēnās piektdienas rītā iestājies relatīvs miers, pavēstīja avots policijā.
Vienīgais vardarbīgais incidents, par kuru saņemtas ziņas, notika pulksten vieniem pēc Latvijas laika, kad ar akmeņiem tika apmētāts kāds sporta klubs, kurš pieder televīzijas kanāla "Antenna" īpašniekam un Grieķijas Olimpiskās komitejas priekšsēdētājam Minosam Kiriaku.

Kā ziņots, kāda 15 gadus veca zēna nāve, kas iestājās pēc policijas izšautas lodes trāpījuma, visā Grieķijā izraisīja masveida protestus, kuri pārauga vardarbībā un īpašumu demolēšanā.

Nelielas sadursmes starp jauniešiem un policiju izcēlās ceturtdienas vakarā arī pēc protesta gājiena uz parlamenta ēku. Savukārt demonstrācija, kas notika Salonikos, beidzās bez vardarbīgiem incidentiem.

Tomēr varasiestādes joprojām ir paaugstinātā gatavības stāvoklī, jo studenti turpina vairāku augstskolu pilsētiņu okupāciju Atēnās un Solonikos, izmantojot tās par atbalsta punktiem uzbrukumiem policijai.

Piektdien Atēnās un Solonikos paredzētas jaunas demonstrācijas.

Par protestētāju uzbrukumu mērķiem kļuvušas arī Grieķijas vēstniecības ārvalstīs.

Nekārtību laikā valstī ievainojumus guvuši desmitiem cilvēku. Protestu rīkotāji izdemolējuši, aizdedzinājuši un izlaupījuši arī simtiem banku, veikalu un sabiedrisko ēku.

Nekārtības destabilizējušas arī premjerministra Kosta Karamanlisa vadīto konservatīvo valdību, kurai parlamentā ir tikai viena deputāta vairākums un kuras pozīcijas jau tā bija iedragājuši korupcijas skandāli un tās īstenotās nepopulārās ekonomiskās un sociālās reformas.

Opozīcija pieprasījusi Karamanlisa atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

Tikmēr valdība nekārtību organizēšanā vaino anarhistu grupējumus, kas tradicionāli Grieķijā rīko uzbrukumus bankām un uzņēmumiem, taču pašreizējiem grautiņu mērogiem nav precedentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!