Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Norvēģijas Radiācijas aizsardzības un kodoldrošības direktorāts gaisa paraugos no valsts ziemeļiem konstatējis radioaktīvo jodu nelielās koncentrācijās, teikts iestādes paziņojumā.

Radiācijas koncentrācija paraugos, kas ņemti no 9. līdz 12. augustam Svanhovdā pie Krievijas robežas, draudus cilvēku veselībai nerada, norāda direktorāts.

Radioaktīvo jodu Norvēģijas novērošanas stacijas parasti fiksē līdz astoņām reizēm gadā un tā avots parasti nav zināms, skaidro iestāde. Ja bez joda netiek konstatētas citas radioaktīvas substances, tad radiācijas avots, visticamāk, ir farmācijas ražotnes.

Pagaidām nav iespējams noteikt, vai radioaktīvā joda konstatēšana ir saistīta ar pagājušajā nedēļā notikušo incidentu poligonā Severodvinskā, atzīmēts paziņojumā.

Vides aktīvistu organizācijas "Greenpeace" Krievijas nodaļa skaidro, ka radioaktīvais jods-131 atmosfērā var nokļūt kodolreaktoru avāriju laikā un pasvītro, ka viena no pašreiz konstatētās radiācijas noplūdes versijām ir maza uz raķetes uzstādīta reaktora avārija.

Saskaņā ar Krievijas oficiālo informāciju 8. augustā poligonā Severodvinskā izmēģinājumu laikā eksplodējis raķetes dzinējs ar radioizotopu enerģijas avotu. Incidentā septiņi cilvēki gājuši bojā.

Sprādziena dienā radiācijas fons Severodvinskā īslaicīgi pieaudzis par 16 reizēm.

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī ierakstīja, ka ASV pēc raķetes "Skyfall" sprādziena "daudz uzzinājušas", norādot, ka amerikāņiem arī ir tādas, bet daudz modernākas tehnoloģijas.

Ar "Skyfall" ASV apzīmē Krievijas spārnoto raķeti 9M730 "Burevestņik" ar kodolenerģētisko iekārtu. Krievija oficiāli nav apstiprinājusi, ka incidents noticis tieši ar šo ieroci.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons paziņoja, ka raķešu tehnoloģijas Krievija lielākoties zagusi no ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!