Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijā izstrādāts likumprojekts, lai apturētu valsts iestāžu darbinieku pieļautās datu noplūdes, kas tiek vērtēts kā reakcija pēc dažādu specifisku Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU; attēlā pārvaldes ēka) operācijas atmaskojošu dokumentu kopiju un datu bāžu nonākšanas atklātībā, ziņo "Reuters".

Likumprojektu izstrādājusi Krievijas Komunikācijas ministrija, tajā paredzot liegt cilvēkiem radīt un publicēt no oficiāliem resursiem veidotas datubāzes ar indivīdu personīgo informāciju. Par likuma pārkāpumu paredzēts noteikt bargus sodus. Savukārt valsts aģentūrām, veidojot personīgu informāciju saturošas datubāzes, likums paredzēs konsultēties ar Federālo Drošības Dienestu (FDD).

Likumprojekts izstrādāts pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pērn izteiktām norādēm. Lai gan tajā nav norādes uz publisku datu noplūšanas gadījumiem, aģentūra atzīmē, ka Krievijas amatpersonas pēdējā laikā vairākkārt bijušas spiestas taisnoties par noplūdēm, kuras atklājušas GRU operāciju detaļas.

Piemēram, nesen neatkarīgi "Bellingcat" izmeklētāji publiskoja abu bijušā spiega Sergeja Skripaļa indētāju, GRU aģentu pasu datus un dažādas biogrāfiskas nianses. Citā līdzīgā gadījumā ASV īstenotu kiberuzbrukumu veicējs tika izsekots līdz pat kādai adresei Maskavā, kas ir piederīgas Krievijas Bruņotajiem spēkiem.

Šādu datu noplūde Krievijā iespējama, jo valstī pastāvot liels nelegālais datu tirgus, kurā regulāri pieejama no valstu aģentūrām izzagtas konfidenciālas datu bāzes. Nereti tādās bāzēs apkopotas personu dokumentu kopijas un dati, adreses, transportlīdzekļu un nekustamo īpašumu reģistrācijas dati, pieteikumi ārvalstu lidojumiem un nodokļu deklarācijas. Šādu datubāžu tirgošana jau patlaban nav legāla, bet līdz šim amatpersonām nav izdevies nelegālos datu tirgus izskaust.

Paredzams, ka likumprojekts pēc 30 dienu tā dēvētā konsultāciju perioda tiks iesniegts izskatīšanai parlamentā un pēc tam apstiprināšanai valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!