Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pēc republikāņu ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumiem par iespējamu NATO dalībvalstu neaizstāvēšanu uzbrukuma gadījumā atkārtoti apliecināja Vašingtonas gatavību aizsargāt sabiedrotos.

"Ļaujiet man atkārtot Amerikas politiku attiecībā uz NATO, jo es vēlos, lai mūsu NATO partneriem ir skaidra mūsu pozīcija," pauda Kerijs.

"Šī administrācija, līdzīgi kā ikviena republikāņu vai demokrātu administrācija kopš 1949. gada, ir pilnīgā uzticīga NATO aliansei un mūsu drošības saistībām, ko paredz [NATO] 5. pants," paziņoja ASV valsts sekretārs.

Kerijs atteicās komentēt Trampa teikto par sabiedroto ieguldījuma novērtēšanu, norādot, ka nevēlas iesaistīties prezidenta vēlēšanu diskusijās.

Jau vēstīts, ka Tramps intervijā laikrakstam ''The New York Times'' paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija.

Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē.

Atbildot uz jautājumu par Baltijas valstīm, Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis ''ir izpildījušas savas saistības pret mums''.

"Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!