Foto: F64
Gruzijas sodu izpildes, probācijas un juridiskās palīdzības ministre Hatuna Kalmahelidze trešdien paziņoja par atkāpšanos no amata pēc tam, kad televīzijā pārraidīti videomateriāli par cietumnieku spīdzināšanu izraisīja ielu protestus, bet valdība to nosauca par politisku provokāciju pirms parlamenta vēlēšanām.

Simtiem demonstrantu bloķēja satiksmi galvaspilsētas Tbilisi centrā, kā arī Batumi, Poti un Gori pilsētās. Protesta akcijās piedalījās gan pilsoniskās sabiedrības aktīvisti, gan opozīcijas partiju pārstāvji, pieprasot iekšlietu un sodu izpildes ministru atkāpšanos.

Protesti sākās pēc tam, kad divi televīzijas kanāli - opozīcijas TV9 un "Maestro" - otrdien pārraidīja ar slēpto kameru uzņemtus video, kuros redzams, kā apsargi spīdzina cietumniekus, tostarp izvarojot ar steku. Tāpat redzams, kā apmēram 20 sargi sit rindā nostādītus ieslodzītos.

Gruzijas galvenais prokurors Murtazs Zodelava paziņoja, ka saistībā ar notikušo ir aizturēti desmit Tbilisi Gldani cietuma darbinieki, bet vēl viens izsludināts meklēšanā.

Iekšlietu ministrija uzsvēra, ka tā esot politiska provokācija un video uzņemšanu vadījis un apmaksājis cietumnieks, kas saistīts ar miljardieri un opozīcijas līderi Bidzinu Ivanišvili.

Pats Ivanišvili to noliedz.

Ministre Kalmahelidze paziņoja, ka uzņemas personīgu atbildību par cietumā notikušo.

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili solīja, ka visi par spīdzināšanu atbildīgie tiks sodīti.

Parlamenta vēlēšanas Gruzijā notiks 1.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!