Foto: Reuters/Scanpix
Francija atsaukusi savu vēstnieku Sīrijā pēc tam, kad tās diplomātiskajai pārstāvniecībai uzbruka protestu laikā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, trešdien paziņoja Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē.

"Sīrijā atjaunojusies vardarbība, kādēļ nolēmu slēgt mūsu konsulāros birojus Alepo un Latakijā, kā arī slēgt mūsu kultūras iestādes un atsaukt vēstnieku uz Parīzi," Žipē paziņoja parlamentam.

Asada atbalstošie spēki sestdien uzbruka Francijas goda konsulātam Sīrijas ziemeļu pilsētā Latakijā un Alepo, izraisot Francijas nosodījumu un pieprasījumu Sīrijas vēstniekam Parīzē sniegt paskaidrojumus.

Sīrijas valdība otrdien solīja, ka uzbrukumi ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām neatkārtosies pēc tam, kad pēdējā laikā notika uzbrukumu vilnis to valstu pārstāvniecībām, kas tiek uzskatītas par naidīgām Asada režīmam.

"Mēs strādājam [Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā kopā ar Arābu līgu, lai izstrādātu rezolūcijas projektu," teica Žipē.

Otrdien ANO Drošības padome nosodīja nesenos uzbrukumus diplomātiskajām misijām.

Protestētāji pirmdien uzbruka Jordānas vēstniecībai pēc tam, kad valsts karalis Abdullahs II kļuva par pirmo Arābu līgas līderi, kas atklāti aicināja atkāpties.

Protestus izraisīja Arābu līgas sestdien pieņemtais lēmums apturēt Sīrijas dalību organizācijā. Uzbrukumi notika arī Kataras, Saūda Arābijas un Turcijas pārstāvniecībām.

Savukārt trešdien protestētāji ar akmeņiem apmētāja Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecības ēku, kā arī apzīmēja ēkas sienas ar grafiti.

Pagājušajā mēnesī drošības apsvērumu dēļ tika atsaukts ASV vēstnieks Sīrijā Roberts Fords.

Nemieros   Sīrijā  kopš to sākuma marta vidū   Sīrijā  kopš marta vidus notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kuros gājuši bojā vairāk nekā 3500 cilvēki. Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas   Sīrijā  kopš militārā apvērsumā 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!