Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienība un Kanāda pēc vairāku nedēļu ilgas neskaidrības svētdien beidzot parakstīja ilgi gaidīto brīvās tirdzniecības līgumu (CETA), vēsta BBC.

Svētdien līguma parakstīšana tika atlikta vairāk nekā par stundu, jo Kanādas premjerministra Džastina Trudo lidmašīna aizkavējās Otavas lidostā, vēstīja ārvalstu mediji. Lidmašīnai 30 minūtes pēc pacelšanās nācās atgriezties lidostā, jo lidmašīnai bijušas tehniskas problēmas.

Tomēr svētdien abas puses Beļģijā parakstīja līgumu.

Trudo pēc līguma parakstīšanas bija priecīgs un atzina, ka jūtas atvieglots. Līguma parakstīšanas brīdī klāt bija arī ES amatpersonas Donalds Tusks un Žans Klods Junkers.

CETA parakstīšanu iekavēja Beļģijas frankofonā Valonijas reģiona parlamentārieši, kuri balsoja "pret" līguma parakstīšanu. Atteikuma iemeslus Valonijas politiķi skaidroja ar to, ka CETA rezultātā tiks vājināti darba un vides standarti, turklāt tiks apdraudēta arī reģiona lauksaimniecības industrija. Zināma loma CETA sāgā bijusi arī sāncensībai starp Valonijas sociālistu līderiem un federālo centriski labējo koalīciju.

Tomēr ceturtdien, 27. oktobrī, Beļģijas politiskajiem līderiem izdevās rast kompromisu ar Valonijas reģionu. Lai gan līguma teksts netika mainīts, tam pievienots dokuments, kas sniedz garantijas, ka netiks izveidotas privātās šķīrējtiesas, lai risinātu investoru strīdus.

Sarunas par CETA tika pabeigtas jau 2014. gadā, taču, Eiropā pieaugot pretestībai, tā ieviešana tika kavēta. Līgums apvienotu 500 miljonus cilvēku apdzīvoto ES ar pasaulē desmito lielāko ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!