Foto: Reuters/Scanpix

Sadumpojušies karavīri, kuri ceturtdien gāza valsts prezidentu Mali, sākuši grautiņu valsts galvaspilsētā Bamako. Dumpinieki ir izpostījuši sagrābto prezidenta pili un citas valsts iestādes, atsaucoties uz vietējo televīziju un radio, vēsta aģentūra “Itar - Tass”.

Valsts apvērsuma līderi, kas izveidojuši Nacionālo komiteju demokrātijas nodibināšanai, nosodījuši grautiņus, bet pagaidām nav spējuši iegrožot nekontrolējamos karavīrus.

Visas valsts robežas ir slēgtas un ir ieviesta komandantstunda. Bloķētās Bamako lidostas dēļ tajā palikusi lidmašīnas ar Kenijas delegāciju, vēsta aģentūra.

Jau vēstīts, ka valsts apvērsumu Mali nosodīja ANO Drošības padome. Drošības padomes paziņojumā teikts, ka tās dalībvalstis "stingri nosoda varas atņemšanu ar spēku demokrātiski vēlētajai Mali valdībai, ko izdarījuši daži Mali bruņoto spēku elementi".

Drošības padome aicināja dumpiniekus "garantēt prezidenta Amadu Tumani Tures drošību un atgriezties savās kazarmās". Tā arī pieprasīja "visu aizturēto Mali amatpersonu atbrīvošanu" un "konstitucionālās varas un demokrātiski vēlētās valdības nekavējošu atjaunošanu".

Mali sadumpojušies karavīri ceturtdien televīzijas uzrunā paziņoja, ka ir pārņēmuši varu valstī no "nekompetenta režīma", atlaiduši valsts institūcijas un apturējuši konstitūcijas darbību.

Dumpinieki, kas izveidojuši Nacionālo komiteju demokrātijas nodibināšanai, sacīja, ka rīkojušies valdības "nespējas" dēļ tikt galā ar tuaregu sacelšanos valsts ziemeļos.

Neilgi pirms tam dumpinieki paziņoja, ka pēc bruņotas kaujas ir ieņēmuši prezidenta pili galvaspilsētā Bamako un aizturējuši vairākus ministrus.
Viens no dumpiniekiem sacīja, ka starp aizturētajiem ir ārlietu ministrs Sumeilu Bubeje Maiga un iekšlietu ministrs Kafuhuna Kone.

Neatkarīgs ziņu avots pavēstīja, ka prezidents Amadu Tumani Ture atradās pilī, kad kaujinieki tai uzbruka, bet viņam izdevies to atstāt.

Dumpis sākās trešdienas pēcpusdienā, kad karavīri ieņēma valsts raidsabiedrības ēku un sāka uzbrukumu prezidenta pilij. Aizsardzības ministrijas pārstāvis ceturtdienas naktī raksturoja notiekošo kā valsts apvērsumu.

Dumpinieki pauda sašutumu par to, ka valdība neesot piešķīrusi armijai pietiekami daudz bruņojuma cīņai pret tuaregu cilšu sacelšanos valsts ziemeļos. Viņi sacīja, ka operācija pret tuaregiem tiek slikti vadīta, armija netiek normāli apgādāta ar pārtiku un tai trūkst munīcijas.

Valsts televīzija pēc dumpinieku iebrukuma Mali Radio un televīzijas biroja (ORTM) ēkā pārtrauca darbību, bet trešdienas vakarā īslaicīgi to atjaunoja un paziņoja, ka drīz pārraidīs karavīru paziņojumu.

ASV, Francija un ANO aicināja Mali dumpiniekus un valdību atrisināt strīdu ar mierīgiem līdzekļiem.

Ture ir bijušais karavīrs, kurš 1991.gadā vadīja toreizējā prezidenta Musas Traores gāšanu, bet pēc tam nodeva varu civilistiem. Ture 2002.gadā tika ievēlēts par prezidentu, un bija gaidāms, ka aprīlī viņš atstās amatu pēc diviem prezidentūras termiņiem un notiks jaunas prezidenta vēlēšanas.

Dumpis sākās, kad jaunais aizsardzības ministrs Sadio Gasama trešdien apmeklēja armijas kazarmas Kati pilsētā 15 kilometrus uz ziemeļiem no Bamako, mēģinot mazināt karavīru neapmierinātību ar operācijas pret tuaregiem gaitu.

Karavīri viņa vizītes laikā raidīja šāvienus gaisā un pieprasīja pienācīgu bruņojumu cīņai pret tuaregiem, bet pēc tam devās uz galvaspilsētu.

Tuaregi pēdējos mēnešos ir padzinuši armiju no vairākām Mali ziemeļu pilsētām. Viņu uzbrukumu dēļ 200 tūkstoši iedzīvotāju ir devušies bēgļu gaitās. Tiek uzskatīts, ka cīņā pret tuaregiem daudzi karavīri ir krituši vai sagūstīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!