Foto: AFP/Scanpix

Pēc rekordzemās vēlētāju aktivitātes sestdien notikušajās Čehijas Senāta vēlēšanās valsts prezidents Milošs Zēmans atkārtoti piedāvājis ieviest likuma normu, kas obligātā kārtā liek vēlēt katram pilsonim, vēsta portāls "radio.cz".

Portāls atzīmē, ka "gandrīz neviens nezina, ka šāds likums darbojās Čehoslovākijas Republikas laikā no 1918. līdz 1938. gadam, un mūsdienās tas darbojas Austrālijā un Beļģijā".

Taču Senāta spīkers Milans Štehs uzskata, ka čehi nav gatavi šādam jaunievedumam. Savukārt premjerministrs un sociāldemokrātu līderis Bohuslavs Sobotka paziņojis, ka zemā vēlētāju aktivitāte ir iemesls mainīt vēlēšanu sistēmu.

"Iespējams vismaz palielināt periodu starp pirmo un otro vēlēšanu kārtu no vienas uz divām nedēļām," piedāvājis Sobotka.

Jau vēstīts, ka sestdien Čehijas valdošā koalīcija guvusi negaidīti lielus panākumus Senāta vēlēšanu otrajā kārtā, taču nav spējusi izcīnīt divu trešdaļu lielo konstitucionālo vairākumu. Vēlēšanās reģistrēta zemākā vēlētāju aktivitāte, kas pieredzēta kopš 1993.gada, kad sadalījās toreizējā Čehoslovākija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!