Foto: DELFI
Somijas amatpersonas pārbaudīs sertifikācijas datus līdz pat 750 ārstiem, kas kvalifikāciju ieguvuši ārpus Eiropas Savienības (ES) pēc tam, kad pēdējā laikā atklāti vairāki viltus ārsti, Valsts labklājības un veselības uzraudzības dienests "Valvira".

"Pārbaudīsim sertifikācijas datus ikvienam mediķim, kas kvalifikāciju ieguvuši ārpus ES vai Eiropas Ekonomiskās zonas un ieguvuši licenci praktizēšanai Somijā pēdējo 20 gadu laikā," paziņoja "Valvira" medicīnas konsultante Līsa Topila.

Dienests pārbaudi sāks pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Somijas tabloīdi vēstīja, ka praktizējošais ārsts Esa Laiho patiesībā ir viltojis savus sertifikācijas dokumentus.

Medijos izskanējušās informācijas pamudināts, veselības uzraudzības dienests atklāja, ka vīrietis nav absolvējis Sanktpēterburgas Universitāti, kā to iepriekš apgalvoja, viņš pat nav tajā mācījies, tomēr 2003.gadā viņam Somijā izsniegta licence praktizēt kā ārstam.

"Valvira" pirmdien apstiprināja, ka Laiho ir izslēgts no Somijas mediķu saraksta un viņam draud kriminālizmeklēšana.

Šīs gadījums somos radījis aizdomas, ka valstī strādā nekvalificēts medicīnas nozares personāls, jo atklāt vēl viens vīrietis, kas apgalvoja, ka ir beidzis universitāti Krievijā un strādāja par ārstu.

Somijas sociālo lietu un veselības ministre Paula Risiko paudusi bažas, ka varētu atklāties vēl vairāk šādu gadījumu, savukārt Somijas Mediķu asociācijas vadītājs Heiki Pelve paudis vēlmi, lai varas iestādes pārbauda visu ārvalstīs kvalifikāciju ieguvušo mediķu sertifikācijas datus, arī to, kas kvalifikāciju ieguvuši ES valstīs.

"Saprotam, ka ir bijuši tamlīdzīgi gadījumi Dienvideiropā, kur atklāti daži ārsti, kuriem nebija kārtībā visi dokumenti," viņš teica intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai YLE.

Pērn janvārī Somijas policija aizturēja un izvirzīja apsūdzības jaunam vīrietim, kas gandrīz divus gadus līdzīgi apmānīja darbiniekus un pacientus divos veselības centros Somijas rietumos. Vēlāk viņam piesprieda pusotru gadu ilgu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!