Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas valdība piektdien atzinusi, ka pēcbreksita sarunas ar Eiropas Savienību (ES) ir nonākušas sarežģītā punktā, un paziņojusi, ka nepieņems vienošanos, kas grautu Lielbritānijas suverenitāti.

"Laika ir ļoti maz. Sarunās mēs esam sarežģītā punktā," žurnālistiem sacīja Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona preses pārstāvis. "Skaidrs ir, ka mēs nevarēsim piekrist līgumam, kas nerespektē mūsu pamatprincipus par suverenitāti un kontroles atgūšanu," viņš piebilda.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un laika, lai panāktu vienošanos par abu pušu turpmākajām attiecībām, palicis ļoti maz, jo abām pusēm vēl nepieciešams to ratificēt.

Ja vienošanās netiks noslēgta un ratificēta līdz 31.decembrim, ES un Lielbritānijas starpā stāsies spēkā muitas tarifi un cietīs uzņēmumi abās pusēs, bet sevišķi Lielbritānijā. Džonsona birojs no jauna uzsvēris, ka pēc pārejas perioda beigām Lielbritānija pati kontrolēs savas robežas, regulēs valsts subsīdijas un pārvaldīs zvejošanu savos ūdeņos.

Birojs pavēstīja, ka valdība nākamnedēļ arī virzīs uz priekšu divus likuma projekta punktus, kas pārkāpj vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, atņemot ES nākotnē jebkādu teikšanu pār tirdzniecību starp Ziemeļīriju un pārējām Lielbritānijas daļām. Džonsona preses pārstāvis uzsvēra, ka iekšējā tirgus un nodokļu likuma projekta punkti veidos drošības tīklu, lai pasargātu Lielbritānijas vienoto tirgu un Ziemeļīrijas miera procesa ieguvumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!