Foto: AP/Scanpix

Romas pāvests Benedikts XVI, kurš ceturtdien atkāpsies no amata, savā pēdējā publiskajā uzrunā cilvēku pūlim emocionāli pieminēja savas kalpošanas laikā piedzīvotu prieku un "grūtus brīžus", vēsta ārvalstu mediji.

"Mīlēt baznīcu nozīmē arī drosmi pieņemt sarežģītus, sāpīgus lēmumus, vienmēr prātā paturot baznīcas, nevis savu labumu," sacīja Benedikts, skanot aplausiem. Pāvests pastāstīja, ka savas kalpošanas laikā ir piedzīvojis prieku, bet piedzīvoti arī "grūti mirkļi", ziņo raidsabiedrība "Sky News".

"Tas Kungs mums deva saulainas un viegla vēja dienas, dienas, kurās zveja bija veiksmīga. Bija arī dienas ar vētrainiem ūdeņiem un pretvēju," runāja pāvests. "Bet es vienmēr zināju, ka Dievs bija laivā un ka Baznīcas laiva nav mana, nav mūsu, bet ir viņa, un viņš neļaus tai nogrimt."

Benedikts norādīja, ka saprot savas lēmuma par atkāpšanos nopietnību un turpināšot lūgties par Baznīcu arī pēc tam.

Jāatgādina, ka Benedikts XVI Vatikāna vadību pārņēma laikā, kad katoļu baznīca piedzīvoja spēcīgus satricinājumus – uzvirmoja skandāls par priesteru seksuālo vardarbību pret bērniem.

Liels skaits cilvēku trešdien ir sapulcējušies Svētā Pētera laukumā Vatikānā uz Romas pāvesta Benedikta XVI pēdējo vispārējo audienci. Jau rīt viņš kļūs par pirmo pāvestu sešu gadsimtu laikā, kurš atkapājas no amata, vēsta aģentūra "Reuters".

Vispārējā audience, kas parasti notiek iekštelpās, šodien notiek zem klajas debess, lai to varētu apmeklēt vairāk cilvēku. Bezmaksas biļetes ir izdalītas 50 000 cilvēku, bet pūlis ir daudz lielāks, informē "Reuters", norādot, ka precīzi dati vēl nav pieejami. Raidsabiedrība "Sky News" ziņo par aptuveni 150 000.

"Viņš darīja to, ko viņam lika sirdsapziņa Dieva priekšā. Šī ir diena, kurā mēs esam aicināti ticēt tam Kungam, cerību diena. Šodien nav laika skumjām. Mums ir jālūdzas, Baznīcai ir daudz problēmu, bet mums ir jāuzticas tam Kungam," aģentūra citē māsu Karmelu, kas uz audienci no Romas ziemeļiem ieradusies kopā ar citām mūķenēm.


Jau vēstīts, ka Benedikts XVI 11. februārī paziņoja, ka mēneša beigās atkāpsies no amata, jo cienījamā vecuma dēļ vairs nespēj ar pilnu atdevi pildīt pāvesta pienākumus.

"Šī iemesla dēļ, un labi saprotot šī soļa nopietnību, ar pilnu brīvību es paziņoju, ka es atsakos no kalpošanas par Romas Bīskapu, svētā Pētera pēcteci, ko kardināli man uzticēja 2005. gada 19. aprīlī[..]," teikts pāvesta paziņojumā. Pāvests norāda, ka Svētais Krēsls būs vakants no 2013. gada 28. februāra astoņiem vakarā.

Pāvesta paziņojums bija pamatīgs pārsteigums, jo iepriekš nekādas baumas vai runas par iespējamo atkāpšanos nebija izskanējušas, turklāt viņš kļūs par pirmo Romas pāvestu sešu gadsimtu laikā, kurš atkāpies no amata, nevis valdījis līdz mūža beigām. Vatikānam nu bija jāizlemj, kā ekspāvestu godās un ko viņš valkās, jo, ņemot vērā ilgo laika periodu kopš iepriekšējās pāvesta atkāpšanās, ticības kalpiem nebija uzreiz skaidrs, kā būtu jārīkojas.

Nolemts, ka ekspāvests valkās "vienkārši baltu sutanu", bet viņa amata gredzens, atbilstoši Vatikāna tradīcijām, tiks iznīcināts. Viņš noliks malā sarkanos "zvejnieka apavus", kas ir pāvesta tērpa daļa, un valkās brūnus mokasīnus, ko pagājušajā gadā vizītes laikā Meksikā viņam uzdāvinājis kāds kurpnieks, skaidroja Vatikāns. Benedikts XVI pēc atkāpšanās no amata saglabās goda titulu "Viņa Svētība" un būs "emeritētais pāvests".

Kādreizējo kardinālu, 1927. gadā dzimušo Jozefu Aloīzu Racingeru, par pāvestu ievēlējā 2005. gadā pēc Vatikāna vadītāja Jāņa Pāvila II nāves. Toreiz 78 gadu vecais Benedikts XVI kļuva par vienu no vēsturē vecākajiem ievēlētajiem pāvestiem.

Jaunu pāvestu izvēlēs kardiālu konklāvs, kurš varētu sanākt jau pirms 15. marta. Līdzšinējie noteikumi paredzēja, ka Kardinālu konklāvu, kam jāievēlē jauns Romas katoļu pāvests, nedrīkst sasaukt agrāk kā 15 līdz 20 dienas pēc tam, kad pāvesta amats ir kļuvis vakants. Tomēr jau neilgi pēc Benedikta XVI paziņojuma par atkāpšanos no amata,  izskanēja ziņas, ka šo nosacījumu varētu mainīt. Tas arī tika izdarīts un Vatikāns par to paziņoja pirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!