Foto: Reuters/Scanpix

ASV privātais uzņēmums "SpaceX" dažas minūtes pirms ceturtdienas vakarā paredzētā starta no Kanaveralas zemesraga Floridā to atlika.

Nesējraķetei jāievirza orbītā sakaru satelīts, taču tās palaišana pēdējo dienu laikā atlikta jau otro reizi. Starta atcelšanas iemesls pagaidām nav paziņots.

Aptuveni divas minūtes pirms pulkst.18.47 (piektdien pulksten 1.47 pēc Latvijas laika), kad sākās startam iespējamais laika periods, tehniķi pēkšņi iesaucās: "Apturēt, apturēt, apturēt!".

Drīz pēc tam "SpaceX" preses sekretārs paziņoja, ka raķetes starts ceturtdienas vakarā nenotiks, bet jauns plānotā starta datums vēl nav noteikts.

"SpaceX" ir nodomājusi pēc šī starta nosēdināt raķetes pirmo pakāpi uz peldošas platformas okeānā, bet ir brīdinājusi, ka šī piezemēšanās var būt neveiksmīga.

"SpaceX" mēģina palaistās nesējraķetes nosēdināt uz Zemes, lai nākotnē atkārtoti izmantotu to daļas, padarot kosmosa lidojumus lētākus un ilgtspējīgākus, kā arī videi draudzīgākus nekā iepriekš.

Firmai decembrī izdevās veiksmīgi īstenot nesējraķetes "Falcon 9" pirmās pakāpes vertikālu piezemēšanos uz cieta pamata ASV gaisa spēku bāzē Kanaveralas zemesragā.

Lai gan piezemēšanās uz peldošas platformas okeānā ir grūtāka, "SpaceX" grib pilnveidot arī šo metodi, jo piezemēšanās uz kuģiem "ir vajadzīga liela ātruma misijās", vietnē "Twitter" norādīja firmas vadītājs Īlons Masks.

Raķetes startu satelīta ievirzīšanai orbītā ir pasūtījusi Luksemburgā bāzēta firma SES, kas specializējusies globālu satelītsakaru nodrošināšanā.

Misijas mērķis ir ievirzīt ģeostacionārā orbītā virs ekvatora ASV kompānijas "Boeing" būvēto satelītu SES-9, kas nodrošinātu televīzijas apraidi un ātru platjoslas internetu Āzijas-Klusā okeāna reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!