Ar Afganistānas "Taliban" saistīts uzbeku džihādistu grupējums "Imam Bukhari Jamaat" publicējis video, kurā redzams, kā jauns uzbeku kaujinieks dodas pašnāvnieka spridzinātāja misijā pret pārsvarā šiītu apdzīvotu ciemu Sīrijā.

Prezidenta Bašara al Asada spēki pēdējā laikā ir zaudējuši kontroli pār visu Idlibas provinci. Nemiernieku rokās nav krituši tikai divi pārsvarā šiītu apdzīvoti ciemi, ko sīvās kaujās turpina aizsargāt valdību atbalstošie kaujinieki.

Pret vienu no šiem ciemiem – Fua – 18. septembrī vērsts video redzamais uzbeku pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukums, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Dramatiskajā video redzams, kā jauns kaujinieks, kurš tiek identificēts kā Džafars al Tajars, atvadās no biedriem un ar kājnieku kaujas mašīnu, kura pildīta ar sprāgstvielām, dodas spridzināšanas misijā.

Apkārtējie kaujinieki mudina jaunieti kāpt mašīnā un doties uzbrukumā, kamēr pats jaunietis nešķiet tik laimīgs un kādā brīdī sāk raudāt. Kāds kaujinieks uzbeku valodā tad brīdina viņu, ka "sātans mēģina tevi nobiedēt".

"Džafar, mans brāli, nebaidies. Kad Tev ir bail, atceries par Allahu,"
"Radio Brīvā Eiropa" citē kaujinieka vārdus. Jaunais vīrietis uz to atbild, ka nebaidās no sātana, bet no tā, ka viņam var neizdoties izpildīt uzdevumu.

Vēlāk ierakstā redzams spēcīgs sprādziens un kaujas ainas.

Šajā apvidū pret Asada spēkiem uzbrukumu vada ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais grupējums "Al Nusra". Video ilustrē islāmistu šausminošo taktiku kaujā pret valdības spēkiem un to atbalstītājiem.

Septembrī islāmistu rokās pēc gandrīz divus gadus ilga ielenkuma krita Abū ed Duhūras aviobāze – pēdējā Asada kontrolētā armijas bāze provincē. Jau iepriekš kaujinieki bija izmantojuši pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumus, lai ieņemtu vairākus priekšposteņus un ieeju bāzē.

Sīrijas konfliktā bojā ir gājuši vismaz 240 000 cilvēku. Nemieri sākās ar pret valdību vērstiem protestiem 2011. gadā, taču pēc režīma vēršanās pret demonstrantiem pārauga pilsoņu karā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām. Pēdējās nedēļās vērojama arī Krievijas militārā klātbūtne Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!