Polijas pēdējais komunistu ēras līderis ģenerālis Voicehs Jaruzeļskis pieprasīja padomju karaspēka iebrukumu pirms 1981.gada represijām pret opozīcijas kustību "Solidaritāte", norāda Polijas institūts, kas izmeklē nacistu un komunistu ēras noziegumus.

Četras dienas pirms 28.gadadienas kopš Jaruzeļska 1981.gada 13.decembrī noteiktā karastāvokļa ar mērķi sagraut komunistu bloka vienīgo brīvo arodbiedrību "Solidaritāte", Nacionālā piemiņas institūta (IPN) publicētie dokumenti liecina, ka Jaruzeļskis vēlējās, lai Maskava ieved Polijā savu karaspēku.

IPN vēsturnieks Antonijs Dudeks šonedēļ publicēja ziņojumu, kurā viņš citē zīmītes, kuras esot rakstījis Varšavas pakta augstākā militārā komandiera padomju ģenerāļa Viktora Kuļikova palīgs ģenerālis Viktors Anoškins.

Kā izriet no šīm zīmītēm, naktī no 1981.gada 8. uz 9.decembri Jaruzeļskis teicis Kuļikovam: "Ja strādnieki izies ielās visā valstī, lai uzbruktu [komunistiskās] partijas mītnēm, jums mums jāpalīdz. Mēs nespējam paši ar to tikt galā."

Jaruzeļskis ir pastāvīgi noliedzis šādas apsūdzības, kas atkārtoti parādījušās pēdējos gados, apgalvojot, ka viņš izlēmis izsludināt karastāvokli valstī, lai novērstu padomju armijas iebrukumu Polijā.

"Ikviens, kuram ir kaut mazliet veselā saprāta, redz, ka tas ir viltojums," Polijas sabiedriskās raidorganizācijas TVP interneta lapa citē 86 gadus veco Jaruzeļski.

"Tas ir vēl jo nožēlojamāk, jo mediji regulāri atkārto šīs blēņas, kad tuvojas 13.decembris (..). Anoškina zīmīte ir viltojums," sacījis Jaruzeļskis.

"Ja tas ir tiesa, ģenerālis jāapsūdz valsts nodevībā," par IPN atklājumiem teica Polijas antikomunistiskā leģenda un bijušais "Solidaritātes" līderis Lehs Valensa.

Ģenerālis un premjerministrs Jaruzeļskis valdīja Polijā no 1981. līdz 1989.gadam un tiek uzskatīts par galveno figūru, kas pieļāva sarunas ar arodbiedrību "Solidaritāte", kuras beidzās ar komunisma krišanu Polijā 1989.gadā bez asinsizliešanas.

Polija bija pirmā, kas atbrīvojās no komunisma jūga, un to uzskata par katalizatoru, kas veicināja visa padomju bloka sabrukumu 1991.gadā.

Jaruzeļskis 2007.gada aprīlī tika apsūdzēts "komunistu noziegumos" par karastāvokļa ieviešanu, un pašlaik rit viņa tiesas prāva. Ja viņš tiks notiesāts, viņam draud līdz pat desmit gadiem ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!