Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien, 2. martā, 90 gadu jubileju atzīmē pēdējais Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) līderis Mihails Gorbačovs, kurš 1991. gada decembrī paziņoja par savu atkāpšanos un līdz ar to faktiski vairs neeksistējošās PSRS beigām.

Gorbačovs dzimis 1931. gadā. Par PSRS līderi – Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ģenerālsekretāru viņš kļuva 1985. gadā, stājoties mirušā ģenerālsekretāra Konstantīna Čerņenko vietā.

No 1990. gada marta līdz PSRS karoga nolaišanai Kremlī bija pirmais un vienīgais Padomju Savienības prezidents.

Gorbačovs savu vietu vēsturē ierakstījis ar mēģinājumiem reformēt totalitāro un tajā brīdī ekonomiski novājināto PSRS režīmu. Viņa vārds saistās ar "perestroiku" jeb sistēmas pārbūves politiku, kā arī ne mazāk svarīgi – "glastnostj" jeb atvērtības politiku.

Tās bija PSRS nepieredzēta mēroga pārmaiņas, kuru laikā samazināja preses kontroli, atbrīvoja tūkstošiem politisko ieslodzīto un pat pieļāva valsts iekārtas kritiku.

Gorbačova reformas gan nespēja paglābt grūstošo impēriju un cenzūras atvieglošana veicināja demokratizācijas, un okupēto tautu neatkarības atgūšanas procesus.

Vladimira Putina mūsdienu Krievijā, kas jau gadiem nostiprina PSRS mantojuma nozīmīgumu, Gorbačovs nereti tiek kritizēts kā līderis, kurš "sagrāvis impēriju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!