Foto: Publicitātes foto

Sīrijā pēc simtiem cilvēku evakuācijas pārsvarā kurdu veidotie "Sīrijas Demokrātisko spēki" ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa atbalsta palīdzību uzsākuši cīņu par pēdējo "Daesh" nocietinājumu uz austrumiem no Eifratas upes. Baguzas ciemā palikušie par spīti iespējai padoties, izvēlējušies cīņu līdz nāvei.

Sīrijā joprojām aktīvo "Daesh" kaujinieku skaits tiek lēsts vairākos tūkstošos, taču precīzu datu nav, jo gadiem ilgajās kaujās džihādisti savu mirušo biedru pīšļus bieži slēpuši un iznīcinājuši, lai neatklātu grupējuma zaudējumus un palikušo kaujas spējas. Savukārt citi kaujas lauku pametuši, miruši citviet, slapstās vai pat atgriezušies mājās dažādās pasaules valstīs. Tomēr oficiāli neapstiprināti avoti otrdien publicējuši apgalvojumu, ka kopš sestdienas, 2. marta, kaujās par Baguzas ciemu vien miruši vairāk nekā 2500 džihādisti.

Mirušo skaits izsecināts, novērojot kādu aplikācijas "WhatsApp" čata grupu, kuru izveidojis teroristiskās organizācijas biedrs no Kazahstānas. Tajā par katru koalīcijas uzlidojumā vai artilērijas apšaudē mirušo izteikts aicinājums noturēt lūgšanu.



Beguzas ciems evakuācijas kampaņas laikā pirms dažām nedēļām un tagad:



Daudzi simti "Daesh" kaujinieku gan kurdu doto iespēju padoties iepriekš izmantojuši vai arī sagūstīti kauju laikā. Iepriekš, atsaucoties uz ASV aizsardzības ministrijas datiem, CNN ziņoja, ka kurdu spēku kontrolētās ieslodzījuma vietās atrodoties aptuveni 1000 džihādistu, kuri Sīrijā ieradušies no citām valstīm. Sagūstīto vietējo islāmistu skaits varētu būt vēl lielāks.





Ņemot vērā, ka kurdu pašpārvaldei nav atbilstošas tiesu sistēmas viņu tiesāšanai, pagaidām nav skaidrs džihādistu liktenis. Vairākkārt izskanējis, ka kaujinieki varētu tikt nosūtīti uz dzimteni tiesāšanai tur, bet galējs lēmums vēl nav pieņemts. Kurdu pašpasludinātā Rožavas autonomijā arī nav paredzēts nāvessods, ko lielākoties saņem sagūstītie "Daesh" kaujinieki kaimiņos esošajā Irākā.

Karam pret "Daesh" ieejot pēdējā fāzē, islāmisti turpina arī iepriekš daudz izmantoto taktiku. Vēl otrdien uz kurdu kontrolpunktu, maskēts par bēgli, nosūtīts nepilngadīgais, kuram aplikta pašnāvnieka josta. Spridzekli gan izdevies neitralizēt.



Lai gan Beguzas ciems ir pēdējais "Daesh" nocietinājums, kurā patvērušies kaismīgākie pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" kaujinieki, individuāli džihādisti un nelielas kaujinieku grupas ir aktīvas arī citviet Sīrijā un Irākā. Islāmisti lielākoties iefiltrējušies starp "Daesh" idejām lojāliem civiliedzīvotājiem ciemos un bēgļu nometnēs, kā arī slapstās tuksnešainajās un kalnainajās valstu daļās, pa laikam veicot uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!