Sīrijas bruņotie nemiernieki ir sākuši pamest pēdējo rajonu, ko tie kontrolē Homsas pilsētā – to paredz ar prezidenta Bašara al Asada valdību panākta pamiera vienošanās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Homsa tiek dēvēta arī par Sīrijas "revolūcijas galvaspilsētu" – te notika vieni no pirmajiem pret valdību vērstajiem protestiem 2011. gadā, kas vēlāk pārauga pilsoņu karā.

Nemiernieki no gandrīz trīs gadus ielenktā Homsas Al Vairas rajona dodas prom uz opozīcijas spēku kontrolētām Idlibas provinces teritorijām. Pamiera nosacījumi paredz, ka valdība izbeidz rajona blokādi, ja to pamet kaujinieki.

Ar valdību noslēgtā vienošanās nozīmē, ka visa pilsēta atgriežas Asada spēku kontrolē. Trešdien Al Vairā ieradās autobusi, lai izvestu karotājus un viņu ģimenes – aptuveni 700 cilvēkus.

Starp izbraukušajiem kaujiniekiem ir arī ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītas grupas, norāda BBC. Tikmēr daļa mērenāk noskaņotu nemiernieku, kas ir pieņēmuši pamiera nosacījumus, palikšot pilsētā.

Ar ANO starpniecību panāktā vienošanās arī ļāvusi pirmo reizi gandrīz gada laikā nogādāt uz rajonu pārtikas palīdzību.

Buferzonu, kura paredzēta drošai cilvēku izbraukšanai no pilsētas, uzrauga Sīrijas karavīri, amatpersonas, ANO personāls un Sīrijas Sarkanā Pusmēness pārstāvji.

Vispirms tika izvesti desmitiem ievainoto, bērni un veci cilvēki. Pēc tam 100 kaujinieku ģimenes, apraksta BBC. Pēdējie autobusos kāpa vairāk nekā 300 kaujinieki, kuri neatbalsta pamieru, bet ir piekrituši to neizgāzt.

Tiek lēsts, ka "Al Vairā" joprojām dzīvo aptuveni 75 000 cilvēku. Pirms konflikta sākuma te mitinājās aptuveni 300 000.

Saskaņā ar pamiera vienošanos Sīrijas varasiestādes paziņoja, ka no ieslodzījuma atbrīvojušas 35 Homsā sagūstītus opozīcijas kaujiniekus. Rajonā atgriezīsies Sīrijas policija, bet ne armija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!