Foto: LETA
Interpols otrdien paziņoja, ka pedofils no Latvijas Roberts Miķelsons Nīderlandē identificēts, pateicoties attēlam, kurā bija rotaļu trusis.

Šo attēlu, kurā bija redzama 18 mēnešus veca bērna seksuāla izmantošana, ASV policija atrada kāda amerikāņu pedofila datorā un ievietoja Interpola datubāzē. Tur to pamanījuši Nīderlandes policisti, kas konstatējuši, ka attēlā redzams holandiešu bērnu grāmatu varonis trusis Mifijs.

Attēla elementi pārraidīti Nīderlandes televīzijā, aicinot sabiedrību sniegt informāciju, kas palīdzētu identificēt pedofilu. Saņemtās ziņas deva iespēju atrast Miķelsonu, un viņa datoros esošā informācija palīdzēja aizturēt vairāk nekā 30 pedofilu visā pasaulē.

ASV varas iestāžu lēmums ievietot amerikāņu pedofila datoros atrastos attēlus Interpola datubāzē "izraisīja globālas sekas, ļaujot šos bērnu izvarotājus ielikt aiz restēm un izglābjot upurus no tālākas seksuālas izmantošanas", teikts Interpola ģenerālsekretāra Ronalda Noubla paziņojumā.

Jau vēstīts, ka 21.maijā Amsterdamas apgabaltiesa Miķelsonam piesprieda 18 gadu cietumsodu un beztermiņa ārstēšanos psihiatriskajā slimnīcā par 67 bērnu seksuālu izmantošanu, bet viņš ir atzinies, ka seksuāli izmantojis vēl vairāk bērnu. Visjaunākie no tiem bija zīdaiņi dažu nedēļu vecumā.

28 gadus vecais bijušais Rīgas iedzīvotājs Miķelsons, kurš tagad ir Nīderlandes pilsonis, bija apsūdzēts par 67 bērnu seksuālu izmantošanu no 2007. līdz 2009.gadam, kad viņš strādāja vairākās pirmsskolas audzināšanas iestādēs Nīderlandē. Viņš bija apsūdzēts arī par tūkstošiem nepiedienīgu fotogrāfiju un videomateriālu, kuros redzami bērni, izgatavošanu un izplatīšanu internetā.

Miķelsons tika aizturēts 2010.gada 7.decembrī, bet dienu iepriekš tika aizturēts viņa 39 gadus vecais homoseksuālais partneris, kas tiek identificēts kā Rihards van O. Pēc viņu aizturēšanas sākās plaša izmeklēšana gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!