Foto: AFP/Scanpix

Ķīna paziņojusi, ka ir lūgusi Ziemeļkorejai atbrīvot šomēness nolaupītu zvejas kuģi ar visu komandu, par kuru nolaupītāji ir pieprasījuši 100 000 dolāru (54 000 latu) lielu izpirkuma maksu, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Kuģis ar 16 cilvēku komandu piektajā maijā nolaupīts Ķīnas teritoriālajos ūdeņos, norāda zvejas laivas īpašnieks. Sagūstīto atbrīvošanā ir iesaistījušies Ķīnas diplomāti Phenjanā, vēsta valsts ziņu aģentūra "Siņhua".

"Saņemot zvanu, Ķīnas vēstniecība nekavējoties iesniedza protestu KTDR [Ziemeļkoreja] Ārlietu ministrijai, pieprasot KTDR atbrīvot kuģu un zvejniekus cik ātri vien iespējams," aģentūra citā Pekinas vēstniecības Phenjanā paziņoto.

Kuģa īpašnieks Ju Ksuejuns laikrakstam "The Global Times" pastāstīja, ka nolaupītāji viņam zvanījuši un pieprasījuši izpirkuma maksu jau astoņas reizes.

Līdzīgi incidenti ar zivīm bagātajā Dzeltenajā jūrā, kas atrodas starp Ķīnu un Korejas pussalu, ir notikuši jau iepriekš. 2012. gada maijā neidentificēti ziemeļkorejieši nolaupīja trīs Ķīnas zvejas kuģus ar 29 cilvēkiem.

Pēc divām nedēļām zvejniekus atbrīvoja. Ķīnas varas iestādes nesniedza informāciju, vai par zvejniekiem ir samaksāta izpirkuma maksa, tāpat nav zināmas, kas bija nolaupītāji – Ziemeļkorejas varas iestādes, vai neatkarīgi darbojošies pirāti, norāda BBC.

Ķīna tradicionāli ir bijusi Ziemeļkorejas tuvākā sabiedrotā, bet pēc Phenjanas trešā kodolizmēģinājuma februārī un draudiem sākt kodolkaru, arī Ķīnas mērs bija pilns un attiecības starp abām valstīm ir kļuvušas vēsākas.

Pekina atbalstīja ANO Drošības padomes sankciju paplašināšanu pret savu izolēto kaimiņvalsti un dažas Ķīnas bankas ir pārtraukušas darījumus ar Ziemeļkorejas galveno ārvalstu valūtu banku. Arvien vairāk alianse ar Phenjanu tiek kritizēta Ķīnas medijos, ziņo BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!