Foto: Reuters/Scanpix
Pekinā izveidota vides policijas vienība, kuras uzdevums būs cīnīties ar toksisko smogu, kas ieskauj lielpilsētu, atsaucoties uz pilsētas mēra Cai Kui pausto vēsta raidsabiedrība BBC.

Vienības uzdevums būs meklēt vietējos gaisa piesārņojuma avotus, tostarp putekļainus ceļus un āra grilus. "Āra grili, atkritumu dedzināšana, biomasas dedzināšana, putekļi no ceļiem – tas viss ir pretrunā ar noteikumiem un to sekmējusi vājā uzraudzība un likumu piemērošana," paudis mērs.

Pekinas mērs arī solījis šogad panākt ogļu patēriņa samazinājumu par 30 %. Tāpat viņš paziņojis, ka Pekinas vienīgā ar oglēm darbināmā elektrostacija tiks slēgta līdzko beigsies ziema. Plānots slēgt vairākas rūpnīcas, kas pamatīgi piesārņo gaisu, savukārt aptuveni 2000 rūpnīcu tiks uzlabotas, samazinot to radīto kaitējumu gaisa kvalitātei. Paredzēts arī pakāpeniski no lietošanas izņemt aptuveni 300 tūkstošus transportlīdzekļu, kam ir ļoti augsts izmešu koeficients.

Daudziem lielpilsētas iedzīvotājiem pēdējās dienas nācies palikt mājās, jo smogs, kas ieskauj pilsētu, ir toksisks un bīstams veselībai. Kā skaidrojušas atbildīgās iestādes, pilsētā valdošie laikapstākļi nesekmē smoga izklīšanu.

Sabiedrība pieprasījusi valdību aktīvāk rīkoties, lai ierobežotu galvenos smoga rašanās avotus, tostarp mazinātu ogļu patēriņu Ķīna. Tieši ar oglēm kurināmas elektrostacijas šajā austrumu valstī ir galvenais elektrības avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!