Foto: AFP/Scanpix
Līdz ar jauna likuma stāšanos spēkā, Pekinā no pirmdienas ir aizliegts smēķēt sabiedriskās iekštelpās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ķīnā jau līdz šim darbojās dažādi smēķēšanas ierobežošanas noteikumi, taču tie lielākoties nav spējuši mazināt kaitīgā ieraduma popularitāti.

Jaunais likums aizliedz smēķēt galvaspilsētas restorānos, birojos un sabiedriskajā transportā. Likuma ievērošanai sekos tūkstošiem inspektoru. Tāpat pilsētā aizliegtas tabakas izstrādājumu reklāmas.

Likums pieņemts jau 2014. gada novembrī, taču spēkā stājas tikai tagad – 1. jūnijā. Par noteikumu neievērošanu privātpersonām Pekinā var nākties maksāt 200 juaņu (29 eiro) lielu sodu. Savukārt uzņēmumiem, kuri pieļauj likuma neievērošanu savās telpās, var nākties šķirties no līdz pat 10 000 juaņu (1478 eiro).

Ķīnā ir vairāk nekā 300 miljoni smēķētāju, bet katru gadu no smēķēšanas izraisītām slimībām valstī mirst vairāk nekā miljons cilvēku.

Ķīnas Veselības ministrija jau 2011. gadā publicēja noteikumus, kas visā valstī aizliedza smēķēt tādās publiskās vietās kā restorāni un viesnīcas. Tomēr noteikumi bija neskaidri definēti un Ķīnas smēķētāji, kas pieraduši aizdegt cigareti kur un kad vien vēlas, tos parasti neievēroja, skaidro BBC.

Jaunā likuma stāšanos spēkā apsveikusi Pasaules Veselības organizācija (PVO), tikmēr kritiķi ir skeptiski noskaņoti par iespēju, ka ar normatīvajiem aktiem izdosies ierobežot Ķīnā tik ļoti populāro netikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!