Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV pilsoņi, kuri studējuši Pekinas universitātē, nonākuši ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) uzmanības lokā, raksta portāls NPR.

Aizvadīto divu gadu laikā FIB iztaujājis vismaz pieci ASV pilsoņus, kuri studējuši šajā Ķīnas universitātē. Tas darīts, lai pārliecinātos, ka studentus nav mēģināts izmantot Ķīnas spiegošanas kampaņu ietvaros.

Tiekoties ar vienu no studentiem, FIB mēģinājuši noskaidrot, vai ķīnieši nav centušies viņu savervēt spiegošanas operācijām un kas vispār studentu pamudinājis doties studēt uz Ķīnu. FIB arī mudinājis ASV universitāšu vadību stingrāk uzraudzīt Ķīnas pētniekus un studentus, kuri darbojas noteiktos zinātnes un tehnoloģiju sektoros.

Pekinas universitātes Jenčinas akadēmija FIB uzmanības lokā varētu būt nonākusi tādēļ, ka to daļēji atbalsta arī Ķīnas izglītības ministrija, atzīmē medijs. Pati akadēmija gan norādījusi, ka FIB nevienu reizi nav ar to sazinājies par jautājumiem, kas saistīti ar nacionālo drošību.

FIB skaidroja, ka dažkārt tiek organizētas intervijas ar indivīdiem, kas ārvalstīs nodarbojušies ar pētniecību vai studējuši. Tas tiekot darīts, lai birojs varētu labāk rūpēties par ASV pilsoņu drošību. "Šo interviju mērķis ir identificēt potenciālus drošības riskus un aizstāvēt ASV pilsoņus no nelegālas un, iespējams, netīšas ārvalstu valdību interešu atbalstīšanas," NPR skaidroja FIB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!