Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Irānas prezidents Ebrahims Raisi ceturtdien, 16. februārī, aicināja atcelt sankcijas pret Irānu kā neatņemamu daļu no pārtrauktās kodolvienošanās, ziņo aģentūra "Reuters".

Līderi savā paziņojumā pieprasīja realizēt 2015. gada Irānas kodolvienošanos. Tajā Irāna vienojās ar vairākām valstīm, ieskaitot ASV, pārtraukt tās kodolprogrammu, pretī saņemot ekonomisko sankciju atvieglojumus.

2018. gadā eksprezidents Donalds Tramps atsauca ASV no vienošanās un deva rīkojumu atkārtoti uzstādīt sankcijas Irānai. Prezidents Džo Baidens 2021. gadā izteicās, ka ASV varētu atgriezties pie vienošanās, ja Irāna atsāktu pakļauties nosacījumiem, bet sarunas ir apturētas.

Pekina un Teherāna argumentēja, ka sankciju atcelšana un Irānas ekonomiskās priekšrocības ir svarīgas vienošanās daļas.

Sji arī pieņēma ielūgumu no Raisi doties vizītē uz Irānu, līderi apgalvoja kopējā paziņojumā. Sji pēdējo reizi Irānā bijis 2016. gadā, kad prezidents devās tūrē uz Tuvajiem Austrumiem. Raisi ieradās vizītē Ķīnā pirms trīs dienām.

Otrdien, 14. februārī, Sji solīja Raisi, ka Ķīna "konstruktīvi piedalītos" sarunās, lai atjaunotu dialogu par vienošanās īstenošanu. Sji arī izteicis savu atbalstu Irānai tās tiesību un interešu aizsardzībā.

"Ķīna spēcīgi iebilst pret ārējo spēku iejaukšanos Irānas iekšlietās, kā arī drošības un stabilitātes apšaubīšanu," minēja abi līderi.

Abi līderi arī izstrādāja vairākas iniciatīvas, tostarp par e – komercijas un lauksaimniecības aktualizēšanu.

Šī sadarbība ir pretstats aizvadītā decembra Irānas neapmierinātībai par paziņojumu no Ķīnas un Persijas līča Sadarbības padomes (GCC). Ķīnas un GCC sadarbības padome pieprasīja Irānai sadarboties ar Starptautisko Atomenerģijas aģentūru, kā arī atrast miermīlīgu risinājumu trīs salu problēmai, kuras pārvalda Irāna, bet Apvienotie Arābu Emirāti dēvē par savām teritorijām.

Atbildot uz paziņojumu, Irānas Ārlietu ministrija bija izsaukusi Ķīnas vēstnieku un izteica viņam stingru neapmierinātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!