Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas cenzori trešdienas vakarā pārtrauca ASV viceprezidenta amata kandidātu debašu translāciju brīdī, kad viceprezidents Maiks Penss sāka kritizēt Ķīnu.

Kad Penss un viceprezidenta amata demokrātu kandidāte Kamala Harisa debatēja par Covid-19 krīzes politiku, ASV telekanāla CNN pārraide pēkšņi pārtrūka. Penss sāka Pekinas kritizēšanu ar vārdiem "vainīga ir Ķīna", kad pēkšņi pazuda skaņa un parādījās testa attēls ar uzrakstu "nav signāla, lūdzu, gaidiet". Kad debašu temats bija nomainījies, translācija atsākās.

Ķīnas cenzori pastāvīgi bloķē ASV telekanālu saturu, kad tajos tiek kritizēta Ķīna vai arī tiek pārraidītas Ķīnu negatīvā gaismā atainojošas reportāžas. Vēl nesen šādos brīžos ekrāns vienkārši palika melns, bet pirms dažiem mēnešiem tā vietā parādījās testa attēls ar paziņojumu par iespējamiem signāla traucējumiem. Telekanāls CNN skatāms vienīgi mājās, kur dzīvo ārzemnieki, un starptautisko tīklu viesnīcās, kā arī dažās varasiestādēs un zinātnes centros.

ASV Jūtas štata Soltleiksitijā trešdien notika viceprezidenta amata kandidātu vienīgās televīzijas debates, un to gaitā pašreizējā viceprezidenta Maika Pensa un šī amata demokrātu pretendentes senatores Kamalas Harisas starpā izraisījās asa domu apmaiņa par valdības Covid-19 krīzes politiku, nodokļiem un Augstāko tiesu.

Uz debašu skatuves Penss un Harisa viens no otra atradās trīs metru attālumā un viņus šķīra organiskā stikla nožogojums, lai mazinātu koronavīrusa izplatības riskus, turklāt tas bija arī vizuāls atgādinājums tam, kā pandēmija ietekmējusi vēlēšanu kampaņas gaitu.

90 minūtes ilgās debates bija mierīgākas un nosvērtākas nekā prezidenta Donalda Trampa un demokrātu Baltā nama pretendenta Džo Baidena debates pirms nedēļas. To gaitā debatētāji bieži viens otru pārtrauca, apmainījās ar dzēlībām un aizvainojumiem.

Debašu sākumā senatore Harisa sacīja, ka "amerikāņu tauta pieredzējusi lielāko neveiksmi mūsu valsts vēsturē, kādu vien pieļāvusi kāda no prezidenta administrācijām". Tramps un Penss "zaudējuši savas tiesības uz pārvēlēšanu", jo savā nostājā centušies mazināt pandēmijas nopietnību.

Penss, aizstāvot administrācijas veikumu, uzsvēra, ka "no pašas pirmās dienas prezidents Donalds Tramps izvirzījis Amerikas tautas veselību pirmajā vietā". Cildinot Trampa lēmumu apturēt visus lidojumus no Ķīnas, kur pandēmijā sākās, Penss uzsvēra, ka "šis prezidenta Trampa lēmums nodrošināja mums nenovērtējamo laiku, lai izvērstu lielāko mobilizāciju kopš Otrā pasaules kara, un es uzskatu, ka tas izglāba simtus tūkstošus amerikāņu dzīvību".

Prezidents Tramps, kas pēc inficēšanās ar Covid-19 nonāca slimnīcā, bet tagad jau atgriezies Baltajā namā, debašu gaitā tviterī kritizēja Harisu, dēvējot viņu par "pārteikšanās mašīnu", vienlaikus cildinot Pensu. Otrās Trampa un Baidena debates paredzētas 15.oktobrī, bet par to norisi Trampa nesenās sasirgšanas dēļ radušās šaubas. Tiesa gan, pats Tramps signalizējis, ka plāno piedalīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!