Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais ASV viceprezidents Maiks Penss kandidēs uz ASV prezidenta amatu, pievienojoties jau gana plašajam Republikāniskās partijas politiķu lokam, kuri pieteikušies cīņai par Baltā nama atslēgām, raksta britu raidsabiedrība BBC.

63 gadus vecais Penss trešdien oficiāli sāks savu kampaņu ar video, runu un pasākumu Aiovas štatā. Ar šo soli Penss stājas pretī Donaldam Trampam – politiķim, kura administrācijā viņš no 2017. līdz 2021.gadam ieņēma viceprezidenta amatu. Arī Tramps ir pieteicis savu kandidatūru ASV prezidenta vēlēšanās, un šobrīd ir galvenais favorīts uz Republikāniskās partijas nomināciju.

Penss, kurš sevi raksturo kā "kristieti, konservatīvu un republikāni - šādā secībā", bija nelokāmi lojāls Trampa atbalstītājs gandrīz visus četrus gadus, kad bija viceprezidents. Taču viņš ir attālinājies no sava bijušā priekšnieka kopš Trampa atbalstītāju nemieriem ASV Kapitolija ēkā 2021. gada janvārī.

Par to, ka Penss plāno kandidēt uz prezidenta amatu, baumoja jau ilgstoši. Tuvāko mēnešu laikā sāksies pirmsvēlēšanu periods, kurā visi republikāņu kandidāti aizvadīs gan debates, gan kampaņas pasākumus, lai iegūtu savas partijas vēlētāju uzticību tā saucamajās priekšvēlēšanās. Tieši priekšvēlēšanu uzvarētājs būs tas, kurš iegūs Republikāniskās partijas nomināciju 2024. gadā paredzētajās vēlēšanās.

Par republikāņu nomināciju spēkosies plašs politiķu loks – līdzās Trampam un Pensam šajā cīņā iesaistījies arī Floridas štata gubernators Rons Desantiss, Dienvidkarolīnas štata senators Tims Skots, bijusī ASV vēstniece Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Nikija Heilija un citi. Vairāku ekspertu ieskatā, lielais kandidātu skaits palīdzot tieši Trampam, jo tādā veidā tiekot sadalītas pret eksprezidentu noskaņotās balsis.

Pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka cīnīsies par vēl četriem gadiem ietekmīgajā amatā. Paredzams, ka tieši Baidens arī iegūs Demokrātiskās partijas nomināciju, neraugoties uz to, ka vairāki demokrātu vēlētāji ir pauduši bažas par viņa vecumu (Baidenam šobrīd ir 80 gadi) un arī to, ka, spriežot pēc sabiedriskās domas aptaujām, Baidens šobrīd ir visai nepopulārs prezidents. Par Baidena pārvēlēšanas kampaņas agrīnajiem plāniem un arī izaicinājumiem plašāk varat lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!