Pentagons otrdien paziņoja, ka pēc atbrīvošanas no Gvantanamo cietuma 61 bijušais ieslodzītais ir atgriezies pie teroristiskām darbībām.
Kā pavēstīja Pentagona preses pārstāvis Džefs Morels, ir apstiprināta 18 bijušo cietumnieku atgriešanās pie teroristiskajām darbībām un vēl 43 tiek turēti aizdomās par "atgriešanos pie cīņas".

Viņš sacīja, ka decembra beigās apkopotie dati liecina par recidīvisma līmeņa palielināšanos, jo iepriekšējais ziņojums 37 bijušos ieslodzītos minēja kā aktīvus kaujiniekus.

"Mēs kopumā zinām, ka pie teroristiskas darbības atgriezušos cilvēku skaits ir pieaudzis līdz 11%, salīdzinot ar 7% iepriekš," sacīja Morels.

Šos datus sniegusi Pentagona Aizsardzības izlūkošanas aģentūra, balstoties uz iegūtajiem pirkstu nospiedumiem, fotogrāfijām un izlūkošanas ziņojumiem.

Gvantanamo cietumā, kas tika izveidots 2002.gada sākumā, tiek turēti aptuveni 250 cilvēku, kas aizturēti "kara ar terorismu" operāciju laikā Pakistānā, Afganistānā un citviet pasaulē.

Vašingtona ir devusi atļauju atbrīvot 50 cietumniekus, taču nevar nosūtīt viņus uz savu dzimteni, jo viņiem draud spīdzināšana vai vajāšana.

Vēl 500 cietumnieki kopš 2002.gada ir atbrīvoti vai nodoti citām valstīm.

Pentagona amatpersonas saka, ka daudzus joprojām ieslodzījumā esošos nevajadzētu nekad atbrīvot saistībā ar viņu radītajām briesmām ASV interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!