ASV Aizsardzības departaments piektdien apstiprināja piecus atgadījumus, kad Gvantanamo apsargi un nopratinātāji apgānījuši Korānu.
Pentagons informāciju izplatījis pēc trīs nedēļas ilgas izmeklēšanas apsūdzībās Korāna apgānīšanu Gvantanamo bāzē, kur tiek turēti aizdomās turētie islama kaujinieki.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka vienā gadījumā apsargi nopratināšanas laikā kāda ieslodzītā Korāns spārdīts un kādā citā gadījumā caur ventilācijas šahtu uz ieslodzītā un viņa Korāna uzčurāts.

Citā gadījumā apsargi uz ieslodzītā Korāna uzmetuši balonu ar ūdeni, uz kāda ieslodzītā Korāna iekšējā vāka uzrakstīti divi piedauzīgi vārdi angļu valodā un vēl nopratināšanas laikā nopratinātājs uzkāpis uz ieslodzītā Korāna.

Vēl desmit gadījumos apsargi vai nopratinātāji pienākumu pildīšanas laikā Korānam pieskārušies nejauši.

Izmeklēšanu izraisīja žurnāla "Newsweek" 9.maija numurā publicēts raksts, ka kāds amerikāņu karavīrs musulmaņu svēto grāmatu noskalojis tualetes podā.

Raksts izraisīja plašas protesta akcijas Afganistānā un citās musulmaņu valstīs, kurās bojā gāja vismaz 17 cilvēki un vēl vairāk nekā simts tika ievainoti.

Žurnāls pēc divām nedēļām atsauca rakstu, jo informācijas avots nebija pārliecināts, vai izklāstu par šo atgadījumu viņš patiešām lasījis ziņojumā par apstākļiem Gvantanamo bāzē, vai kādos citos dokumentos.

Izmeklēšanā nav atrasti nekādi uzticami pierādījumi, kas apliecinātu apsūdzības par Korāna noskalošanu tualetes podā.

Gandrīz visi incidenti notikuši līdz 2003.gada janvārim, kad ASV armija Gvantanamo bāzē strādājošajiem izdeva rakstisku instrukciju par to, kā jāapietas ar Korānu.

Gvantanamo bāzē ieslodzītie "ienaidnieku kaujinieki" apgalvo, ka nopratinātāji izmantojuši Korānu, lai izspiestu no aizdomās turētajiem atzīšanās.

FIB dokumenti par Gvantanamo bāzes apstākļiem izsniegti arī cilvēktiesību organizācijai Amerikas pilsonisko brīvību apvienībai, kas plāno tiesāties ar valdību par aptuveni 5000 ieslodzīto turēšanu Gvantanamo.

Lielākā daļa no Gvantanamo bāzē esošajiem ieslodzītajiem tiek turēti bez apsūdzību izvirzīšanas kopš 2001.gada, kad ASV vadītā koalīcija Afganistānā gāza talibu valdību.

Ieslodzītie ir klasificēti kā "ienaidnieku kaujinieki", kas atbalsta teroristu organizāciju "Al Qaeda" un ASV valdība apgalvo, ka viņiem nepienākas parastās juridiskās tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!