ASV Pentagons apsver variantus, kā izmantot resursus dažādos reģionos, ja nāktos vienlaikus karot divās valstīs, ceturtdien paziņoja augsta ranga Pentagona amatpersona.
Uzstājoties Taftsa universitātes Ārpolitikas analīzes institūtā ASV flotes kontradmirālis Stenlijs Šemborskis, kurš pārzina ASV armijas modernizāciju, atbildēja uz jautājumu par hipotētiskiem vienlaicīgiem militāriem konfliktiem ar Irāku un Ziemeļkoreju. Viņš uzsvēra, ka jau vairākus mēnešus tiek izstrādāta stratēģija diviem vienlaicīgiem kariem un tas nav saistīts ar trešdienas ziņojumiem par Ziemeļkorejas slepenās kodolprogrammas īstenošanas atzīšanu.

Pirms gada ASV prezidents Džordžs Bušs atcēla aukstā kara laiku doktrīnu saskaņā ar kuru bruņotajiem spēkiem jābūt spējīgiem vienlaikus piedalīties divos lielos karos. Saskaņā ar Buša doktrīnu, ASV armija tiek aprīkota un veidota, lai noteiktā laika posmā "izšķirīgi sakautu" tikai vienu ienaidnieku. Doktrīnas maiņa tika izklāstīta Kongresam 2001.gada 1.oktobrī nosūtītajā stratēģijas dokumentā.

Tagad tiek plānots, ka ASV armijai jābūt spējīgai vienlaikus ātri sakaut divus ienaidniekus, taču tikai vienā valstī mainīt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!