Pentagona plānotā 700 tonnu sprāgstvielu uzspridzināšana Nevadas tuksnesī tikusi atlikta tiesvedības dēļ, otrdien paziņoja Pentagona aģentūra.
Eksperiments "Divine Strake" izraisījis niknus Nevadas iedzīvotāju protestus, kuri ir satraukti par iespējamo gigantiskā sprādziena ietekmi uz vidi.

"Eksperiments, kuru sākotnēji bija plānots veikt 2.jūnijā, netiks veikts ātrāk par 23.jūniju," paziņoja Pentagona Aizsardzības draudu samazināšanas aģentūra (DTRA).

Aģentūra paziņoja, ka Nacionāla nukleārās drošības administrācija, kura pārvalda izmēģinājumu poligonu Nevadas tuksnesī, "izlēmusi atlikt eksperimentu paredzētās tiesvedības dēļ".

Pentagona līderi izteikuši bažas, ka potenciālie ASV ienaidnieki varētu uzbūvēt dziļus pazemes bunkurus, kuros atrastos ķīmisko, bakterioloģisko un kodolieroču krājumi vai vadības un kontroles struktūras, kurus būtu grūti iznīcināt ar esošajiem ieročiem.

Aģentūra paziņoja, ka izmēģinājumā tiks spridzinātas 700 tonnas sprāgstvielas ANFO, kas ir amonija nitrāta un naftas sajaukums. Putekļu mākonis no "Divine Strake" varētu sasniegt 3000 metru augstumu.

Amatpersonas saka, ka izmēģinājumu primārais mērķis ir izpētīt trieciena ietekmi uz dziļi apraktām tuneļu struktūrām un eksplozija notiks virs eksistējošas struktūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!