Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskava piektdien ierosināja, ka Krievija un ASV, kas līdz šim veikušas katra savu gaisa spēku operāciju Sīrijā, no nākamās nedēļas kara plosītajā valstī varētu sākt kopīgus uzlidojumus džihādistiem, taču Pentagons šo ideju jau noraidījis.

"Mēs ierosinām ASV kā Starptautiskās Sīrijas atbalsta grupas vadītājam, sākot no 25. maija, piedalīties kopīgās Krievijas gaisa spēku un koalīcijas gaisa spēku operācijās," sacīja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Priekšlikums ietver uzlidojumus grupējumam "Al Nusra" un citiem bruņotajiem formējumiem, kas neatbalsta trauslo pamieru, sacīja ministrs.

Triecieni jāvērš arī pret "konvojiem, kuros ir ieroči un munīcija, bruņotajām vienībām, kas nelegāli šķērso Sīrijas–Turcijas robežu", viņš piebilda.

Krievija patur tiesības vienpusējā kārtā no 25. maija uzbrukt "starptautiskajiem teroristu un nelegālajiem bruņotajiem grupējumiem, kas nav apturējuši karadarbību", sacīja Šoigu.

Kā paziņoja Pentagona preses pārstāvis Džefs Deiviss, "mēs ar Krieviju nesaskaņojam un nekoordinējam nevienu operāciju Sīrijā".

"Krievijas operācijas atbalsta un nodrošina prezidenta Bašara al Asada režīmu, bet mūsu vienīgais mērķis ir graut un sakaut "Islāma valsti" ("Daesh")," norādīja Deiviss.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27. februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" un "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!