Foto: Reuters/Scanpix

Pentagons (ASV Aizsardzības ministrija) ierosina 2017. gadā piešķirt aizsardzībai pret hakeru uzbrukumiem 6,7 miljardus ASV dolāru (6,1 miljardu eiro), kas ir par 900 miljoniem dolāru (816 miljoniem eiro) vairāk nekā šogad, teikts aizsardzības ministra Eštona Kārtera rakstiskā paziņojumā ASV Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas budžeta asignējumu komisijai.

"Ņemot vērā draudu un izaicinājumu, kurus mēs redzam kibertelpā. augošo bīstamību un izsmalcinātību – no [džihādistu] grupējuma "Daesh" visuresošās klātbūtnes internetā līdz datu noplūdei ASV Personāla pārvaldē, budžeta prioritāte ir mūsu kiberstratēģijas finansēšana," teikts Kārtera paziņojumā.

Pentagons nākamgad gatavojas saņemt par 15,5 % vairāk līdzekļu kiberuzbrukumu novēršanai nekā 2016. gadā. Nākamajos piecos gados tiek plānots iztērēt kiberaizsardzībai pavisam 34,6 miljardus dolāru (31,4 miljardus eiro).

Pēc Kārtera teiktā, līdzekļi jāpiešķir arī instrumentu izveidošanai ASV bruņoto spēku atbildes darbībām kibertelpā. Par kibertelpā esošo draudu nopietnību atgādināja arī ASV izlūkdienestu direktors Džeimss Klepers savā runā ASV Kongresā.

"Ierīces, kas projektētas un nodotas ekspluatācijā ar minimālām prasībām un erudīciju drošības jomā, un arvien pieaugošā datortīklu sarežģītība var novest līdz plaša mēroga neaizsargātībai ASV civilajā infrastruktūrā un administrācijas sistēmās," brīdināja Klepers.

Rietumvalstu mediji atgādināja, ka pērn hakeri nozaga ASV Personāla pārvaldē 22,1 miljona valsts darbinieku un viņu ģimeņu locekļu personas datus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!