Foto: AFP/Scanpix

Pentagons ir "pamatoti pārliecināts", ka "Islāma valsts" bende, kas pazīstams kā "Džihādists Džons", bezpilota lidaparāta uzlidojumā ir likvidēts, piektdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

"Mēs esam pamatoti pārliecināti, ka trāpījām mērķim, kam vēlējāmies trāpīt, tas ir, "Džihādistam Džonam"," pavēstīja pulkvedis Stīvens Vorens.

Viņš piebilda, ka šī pārliecība balstīta uz izlūkošanas datiem.

"Šis puisis bija cilvēkveidīgs dzīvnieks, un viņa nogalināšana, iespējams, padarījusi pasauli par nedaudz labāku vietu," atzina Vorens.

Kā ziņots, ASV armija ceturtdien Sīrijā veica uzlidojumu, lai likvidētu teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku "Džihādistu Džonu", kurš pilda ķīlnieku slepkavas lomu teroristu izplatītajos videoierakstos.

Uzlidojums noticis "Islāma valsts" "galvaspilsētā" Rakā.

Ar palamu "Džihādists Džons" pazīstamā slepkavas īstais vārds ir Muhameds Emvazi. Viņš ir Kuveitā dzimis Lielbritānijas pilsonis.

Emvazi piedalījies ASV žurnālistu Džeimsa Folija un Stīvena Sotlofa, ASV palīdzības misijas darbinieka Abdulrahmana Kasinga, Lielbritānijas palīdzības misiju darbinieku Deivida Heinsa un Alana Heninga, Japānas žurnālista Kendzi Goto un daudzu citu gūstekņu slepkavībās.

"Tā bija pašaizsardzība, tā bija pareiza lieta," komentējot ziņas par ASV veikto operāciju, jau iepriekš atzina Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Tīmeklī publicētos video Emvazi vienmēr ir ģērbies melnā, viņa seju sedz maska un redzamas ir tikai viņa acis. Rokās viņš tur nazi un uzrunā kritizē Rietumus.

Tomēr viņš ticis atpazīts kā Londonas rietumos augušais 27 gadus vecais Emvazi. Vidusšķiras ģimenes atvase Emvazi Vestminsteras Universitātē ieguva doktora grādu programmēšanā un aptuveni 2012.gadā devās uz Sīriju.

Tikmēr Turcijas varasiestādes piektdien paziņojušas, ka Stambulā aizturēts viens no "Džihādista Džona" līdzgaitniekiem - Ens Leslijs Deiviss.

Arī viņš ir Lielbritānijas pilsonis, kas konvertējies islāmā un Sīrijā apsargājis "Islāma valsts" sagrābtos ārvalstu ķīlnieku.

Kāda turku amatpersona aģentūrai AFP pavēstīja, ka Deiviss kopā ar vairākiem citiem islāmistiem, domājams, aizturēts pretterorisma operācijas laikā Stambulā un šobrīd atrodas Turcijas varasiestāžu apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!