Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV bruņoto spēku komandieri izstrādā rīcības variantus, lai agrāk par plānoto būtiski samazinātu ASV karaspēka klātbūtni Afganistānā, pavēstījušas vairākas aizsardzības jomas amatpersonas.

Diskusijas no vienas puses izraisījušas arī bažas, ka ASV prezidents Donalds Tramps varētu karaspēku atvilkt pirms novembrī gaidāmajām vēlēšanām, šādi izpildot 2016.gada kampaņas solījumu. Tramps sacījis, ka vēlas izvest ASV karaspēku no Afganistānas vēl pirms termiņa, kas noteikts ar talibiem februārī noslēgtās vienošanās nosacījumos.

Šāda perspektīva raisa bažas Pentagonā par karaspēka drošību un iespējamu vardarbības pastiprināšanos valstī. Pirmais par Pentagona plāniem vēstīja laikraksts "New York Times". Nav skaidrs, vai Tramps pieprasīs pilnīgi visa karaspēka izvešanu, vai arī piekritīs zināma karavīru skaita paturēšanai Afganistānā. Militārie līderi varētu Trampu iepazīstināt ar alternatīvām jau tuvāko dienu laikā.

Otrdien vaicāts, vai grib karavīrus izvest no Afganistānas līdz Pateicības dienai (26.novembrim), Tramps sacīja, ka vēlas, lai karaspēka izvešana notiktu "tik drīz, cik tas saprātīgi ir iespējams". "Mēs nedarbojamies kā karavīri," runājot pie Baltā nama, sacīja Tramps. "Mēs rīkojamies kā policija, un mēs uz turieni neesam nosūtīt, lai būtu policisti, bet mēs tur esam 19 gadus, un es uzskatu, ka ar to ir pietiekami, un viņi saprot. Mums ir ļoti pozitīvas sarunas. Mēs vēlamies atvest savus karavīrus mājās."

"Mēs nerunājam tikai par šo valsti. Mēs runājam arī par citām valstīm," viņš piebilda. Karaspēka izvešana agrākā laikā varētu nozīmēt, ka ASV politika tiek mainīta no tādas, kas ir balstītas nosacījumu izpildē, uz tādu, kurai ir noteikts beigu termiņš. Krasa karaspēka izvešana pakļautu riskam tos karavīrus, kas paliks Afganistānā līdz izvešanas noslēgumam, brīdina armijas komandieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!