Foto: Publicitātes attēls

ASV Kongress uzdevis Pentagona Ģenerālinspektoram izanalizēt, kāda informācija par pagaidām vēl agrā izstrādes stadijā esošo nākamās paaudzes "neredzamo" bumbvedēju "B-21 Raider" ir izpaužama, raksta "Business Insider". Viņa uzdevums būs noteikt, kādas topošā lidaparāta detaļas, pielietojuma stratēģijas un tehnoloģiskās priekšrocības tiks noslepenotas un kādas atklātas sabiedrībai.

Līdz šim zināms, ka ASV Gaisa spēku īpašas programmas ietvaros kompānija "Northrop Grumman Corporation" izstrādā tālas darbības bumbvedēju, kuram jāspēj pārvarēt jebkādas aizsardzības tehnoloģijas un palikt neredzamam visjaunākajiem radariem, lai īstenotu uzbrukumu jebkurā pasaules malā.

Tas arī tikšot veidots pēc tā dēvētās atvērtās arhitektūras principa, kas ļaus to aprīkot ar aizvien jaunām tehnoloģijām, kad tās tiks radītas. Tāpat "B-21" vismaz sākotnēji bija paredzēts izstrādāt gan apkalpes, gan bezpilota vadībai.

Tā arī ir gandrīz vienīgā informācija, kuru par projektu izpauž kompānijas pārstāvji, kuri līdz šim tā īstenošanā ieguldījuši jau aptuveni miljardu ASV dolāru. "Mēs Amerikas karotājus apgādājam ar jaunākajiem lidaparātiem, kas piedāvā unikālu attāluma, nestspējas un izdzīvošanas spējas kombināciju," teikts "Northrop Grumman" interneta vietnē par šo projektu.

Gaisa spēku pārstāvis ģenerālleitnants Arnolds Bančs jau pavasarī norādījis, ka jāpanāk balanss starp slepenību un projekta iepirkuma caurspīdīgumu, jo no vienas puses Kongresa pienākums ir projektu uzraudzīt, no otras puses nākamās paaudzes tehnoloģijas nedrīkst izpaust pārāk plašai publikai, jo Pentagons vēlas saglabāt pārsteiguma momentu teorētiskā karā pret jebkuru potenciālo ienaidnieku nākotnē.

Informācijas neesamība radījusi brīvu vaļu spekulācijām, kuras ne lidaparāta izstrādātāji, ne militārpersonas publiski nav komentējušas. Vienīgi bijusī ASV aizsardzības ministre Debora Džeimsa savulaik vispārīgi norādījusi, ka "mūsu piektās paaudzes globālās precizitātes uzbrukuma platforma mūsu valstij dos spējas turēt mērķus uz grauda jebkurā vietā pasaulē, kā mūsu ienaidnieki to vēl nekad iepriekš nav redzējuši", raksta "Business Insider".

Kamēr Krievijas propagandas mediji jau pasludinājuši, ka jebkuras "neredzamās" tehnoloģijas ir nederīgas pret krievu pretgaisa aizsardzības sistēmām "S-300" un "S-400", turklāt tiekot izstrādāta arī "S-500", Džeimsa gan paziņojusi, ka jaunās paaudzes bumbvedējs spēs "pretoties īstam apdraudējumam".

Līdz šim Gaisa spēki oficiāli publiskojuši tikai vienu mākslinieka radītu attēlu ar topošo "B-21" (attēlā augšā), kurš ļauj skaidri noprast, ka tas līdzināsies priekšgājējam "B-2 Spirit" (galerijā zemāk). Lai gan attēls nevar tikt uzskatīts par precīzu, analītiķi norādījuši, ka mākslinieks zīmējumā nav iekļāvis izplūdes gāzēm paredzētas atveres, kas var nozīmēt, ka zinātnieki atklājuši kādu jaunu veidu gāzu izvadei, lai samazinātu karstuma atdevi, kas varētu nodot lidmašīnu specifiskiem sensoriem.

Zināms, ka jaunais bumbvedējs sākotnēji tiks izmantots līdzās leģendārajam "B-2" un ar laiku to aizstās pilnībā. Paralēli "B-2" iecerēts aprīkot ar tā dēvēto "aizsardzības menedžmenta sistēmu", kas ļaus tam labāk noteikt pretinieka aizsardzības sistēmu atrašanās vietas.

ASV Gaisa spēku pārstāvji iepriekš pauduši, ka vēlas jaunās paaudzes bumbvedēju izstrādāt tuvāko desmit gadu laikā, un no tā ražotāja pasūtīt 80 līdz 100 lidaparātu par 550 miljoniem ASV dolāru gabalā (ņemot vērā 2010. gada dolāra kursu) jeb par aptuveni 520 miljoniem eiro šī brīža cenās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!