Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Aizsardzības ministrija iekļāvusi Krieviju to valstu sarakstā, ar kurām ASV kompānijām aizliegts sadarboties Zemes mākslīgo pavadoņu palaišanā – aizliegums stāsies spēkā ar 2023. gadu, liecina Pentagona paziņojums.

Šajā sarakstā, ko papildina Krievija, jau iekļauta Ķīna, Ziemeļkoreja, Irāna, Sudāna un Sīrija. Šo valstu pakalpojumus aizliegts izmantot palaižot komerciālos satelītus un nodrošinot satelītu sakarus.

Šāda sadarbība rada risku ASV kiberdrošības jomā, paskaidrots dokumentā.

2018. gadā Krievija orbītā ievadīja vairākus satelītus "Lemur-2", kas paredzēti kuģu navigācijai un meteoroloģiskiem mērķiem. 2017. gadā Krievijas raķete "Proton-M" nogādāja kosmosā amerikāņu satelītu "Echostar-21", skaidro "Currenttime".

Krievijas federālā kosmosa aģentūra "Roskosmos" nosodījusi šo ASV soli, sakot, ka tā ir negodīga sāncensība starptautisku kosmosa pakalpojumu tirgū. "Tas ir mēģinājums atņemt amerikāņu ražotājiem iespēju sadarboties ar Krievijas raķešu un kosmosa nozari un mākslīgi ierobežot Krievijas palaišanas transporta līdzekļu izmantošanu starptautiskā mērogā," paziņojis "Roskosmos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!