Foto: AP/Scanpix/LETA

Pentagons par aptuveni trīs miljardiem dolāru pārvērtējis Ukrainai nosūtītās munīcijas, raķešu un cita aprīkojuma vērtību, atsaucoties uz ASV varasiestāžu paziņojumu, informē aģentūra "Reuters".

Kļūda radusies, jo ieročiem, kas no ASV krājumiem nosūtīti uz Ukrainu, piešķirta augstāka vērtība, nekā tā patiesībā bijusi, ceturtdien paziņoja divas amatpersonas.

"Esam atklājuši neatbilstības tajā, kādu vērtību mēs piešķiram aprīkojumam, ko esam nodevuši Ukrainai," aģentūrai komentēja amatpersonas. Avoti uzsvēra, ka ceturtdien arī Kongress tika informēts par nepieciešamo korekciju.

Aizsardzības amatpersona skaidroja, ka, Pentagonam uzmanīgi pārskatot situāciju, iespējams summa varētu pat pārsniegt trīs miljardus dolāru.

Kā skaidro oficiālie avoti, izmaksu aprēķināšanā Pentagons izmantojis ieroču aizstāšanas izmaksas, nevis ieroču vērtību, kad tie tika iegādāti un nolietoti.

Kopš 2021. gada augusta ASV ir nosūtījušas Ukrainai ieročus aptuveni 21,1 miljarda vērtībā. Mainot aprīkojuma vērtību, Baidena administrācija varētu saskarties ar Kongresa apstiprinājuma kavēšanos jaunu līdzekļu piešķiršanā Ukrainai.

"Aizsardzības departamenta veiktās izmaiņas Ukrainai nosūtīto ieroču izmaksu novērtēšanā ir liela kļūda. Tā rezultātā par zemu tiktu novērtētas mūsu Eiropas sabiedroto nākotnes vajadzības. Mūsu prioritātei vajadzētu būt Ukrainas uzvarai pār Putinu. Vienpusēja militārās palīdzības aprēķinu maiņa ir maldināšanas mēģinājums un grauj šo mērķi," izteicās ASV senators Rodžers Vikers.

Būs vajadzīgs laiks, lai izskatītu Ukrainai nosūtīto aprīkojumu, uzsvēra amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!