Foto: Reuters/Scanpix

ASV vadītā koalīcija cīņā ar džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") Sīrijā un Irākā ir veiksmīgi pabeigusi operāciju pirmo fāzi, trešdien paziņoja ASV armijas pārstāvis sakariem ar presi, Bagdādē bāzētais pulkvedis Stīvs Vorens.

"Mūsu ienaidnieks ir padarīts vājāks, un tagad mēs strādājam pie tā, lai to sašķeltu. Pirmā militārās kampaņas fāze ir pabeigta," žurnālistiem Pentagonā sacīja Vorens, norādot, ka pirmais solis bijis "vājināt" grupējumu, apturot jaunu teritoriju nonākšanu tā kontrolē.

"Tagad mēs esam otrajā fāzē, un tā ir - šī ienaidnieka izārdīšana," viņš piebilda.

Noslēguma fāzē "Daesh" jācieš sakāve, un tam jābūt ar paliekošām sekām, pamatā panākot, ka vietējie bruņotie spēki spēj novērst džihādistu ietekmes atjaunošanos.

Lai gan "Islāma valsts" joprojām kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, džihādisti cietuši smagus zaudējums, cita starpā zaudējuši arī Ramādī pilsētu Irākā.

"Kaut arī "Islāma valsts" joprojām spēj īstenot sarežģītus uzbrukumus, viņi teju gadu nav spējuši ieņemt svarīgus apvidus," sacīja Vorens.

Teritorijās, kas atrodas "Daesh" kontrolē Sīrijā un Irākā, grupējums cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājis tur "kalifātu" un pastrādājis neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par 13.novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki, kā arī Briseles 22. marta teroraktiem, kuros tika nogalināti 35 cilvēki.

"Daesh" rindās Sīrijā un Irākā karo 20 000 ārzemnieku, arī 3400 Rietumvalstu pārstāvji, februārī, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu amatpersonu datiem, ziņoja Savienoto Valstu mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!