Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Aizsardzības ministrija jeb Pentagons no 2007. gada līdz 2012. gadam īstenojusi vairāku miljonu ASV dolāru vērtu programmu nezināmu lidojošu objektu jeb NLO izpētei, vēsta "The New York Times", atsaucoties uz tā rīcībā nonākušiem dokumentiem.

Dokumentos galvenokārt aprakstīta dīvaini ļoti ātri lidojoši, kā arī uz vietas levitējoši objekti. Zinātnieki, kuri strādājuši pie programmas gan norādījuši, ka NLO uzreiz nenozīmējot, ka eksistē citplanētieši.

Kāds kongresa darbinieks medijam "Politico" iepriekš minējis, ka šāda programma varētu būt izveidota, lai novērotu citu sāncenšu tehnoloģisko attīstību un iespējamās darbības ASV gaisa telpā. Vienlaikus netiek precizēts, vai sāncenši ir Ķīna, Krievija vai kāda cita lielvalsts.

Tā sauktā "Attīstītā gaisa telpasapdraudējuma identifikācijas programma" esot patlaban jau pensionēta demokrātu senatora Harija Reida ierosinājums, un par to tās darbības laikā zinājis pavisam neliels skaits ierēdņu, raksta BBC. "Es nekaunos un nenožēloju, ka šo lietu uzsāku. Izdarīju kaut ko tādu, ko neviens līdz šim nebija darījis," viņš skaidrojis "The New York Times".

Reids norādījis, ka lai gan cilvēkiem nav atbilžu, ir jautājumi, kuri balstās neskaitāmos pierādījumos un liecībās. Viņaprāt, ja ASV šajā pētījumu jomā nebūs pirmā, tad būs kāda cita valsts.

Aizsardzības ministrijai programma tās pastāvēšanas laikā izmaksājusi aptuveni 17 miljonus eiro. Lai gan oficiāli tā slēgta, lai līdzekļus novirzītu citiem mērķiem, ierēdņi, kas tajā strādājuši, turpinot pētījumus paralēli saviem ikdienas darbiem, raksta medijs.

Šogad CIP publiskoja lielu skaitu iepriekš slepenu dokumentu, atklājot detaļas arī par NLO pētījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!