ASV ceturtdien publiskos videoierakstu, kurā redzams Osama bin Ladens stāstot par savām izjūtām pēc 11.septembra uzbrukuma un kuru ASV amatpersonas uzskata par acīmredzamu pierādījums viņa vainai, paziņoja Pentagons.
ASV Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka 40 minūšu garais videoieraksts kopā ar tulkojumu angļu valodā tiks parādīts 19:00 pēc Latvijas laika.

Buša administrācija vairākas dienas strādāja ar valdības un privātiem arābu valodas ekspertiem, lai precīzi pārtulkotu bin Ladena komentārus.

ASV amatpersonas uzskata, ka bin Ladena izteikumi videoierakstā, kas uzņemts novembrī, skaidri pierāda ASV meklētā terorista vainu 11.septembra uzbrukumos.

Ilinoisas štata demokrātu senators Ričards Dērbins, kurš redzējis videoierakstu kā Senāta izlūkošanas komisijas loceklis, stāstīja, ka bin Ladens par pirmās nolaupītās lidmašīnas ietriekšanos Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centrā (PTC) dzirdējis radio ziņā savā rezidencē kalnos un mudinājis apkārtējos pagaidīt, jo "būs vēl".

"Un tad viņš smejas, aprakstot, kā otrā lidmašīna ietriecas Pasaules tirdzniecības centrā," teikts Dērbina paziņojumā.

Videoieraksts tika atrasts Afganistānā - kādā mājā, ko bija pametuši talibi, raksta avīze "Washington Post". Bin Ladens tajā stāsta, ka ēdis kopā ar saviem kolēģiem, kad viņam ticis paziņots par pirmo uzbrukumu. Klātesošie uzgavilē un bin Ladens ar roku rāda, ka tornis sabrūk. Pēc tam viņš slavina Dievu par negaidīto "veiksmi".

ASV amatpersonas un Kongresa locekļi, kas redzējuši videoierakstu, apgalvoja, ka nav atlikušas nekādas šaubas par bin Ladena saistību ar 11.septembra terora aktiem.

Dērbins un citas ASV amatpersonas sacīja, ka bin Ladens nosaucis Mohamedu Atu, kurš atradies pirmajā nolaupītajā lidmašīnā, kas ietriecās PTC, par grupas līderi.

40 minūtes garajā videoierakstā bin Ladens arī paudis apbrīnu, ka daži nolaupītāji nav zinājuši par savu pašnāvnieku misiju. Bin Ladens agrākā intervijā apsveica uzbrukumus, taču noliedza savu saistību ar tiem.

Saūda Arābijas būvniecības magnāta multimiljonāra dēls sacīja, ka, balstoties uz zināšanām par sava tēva biznesu, viņš bijis pārsteigts par abu torņu sabrukšanu, stāstīja Dērbins.

"Ja arī bija atlikušas kādas šaubas, tad šis ieraksts ir skaidrs pierādījums par Osama bin Ladena vainu 11.septembra terora aktos," uzsvēra Dērbins.

Ramsfelds sacīja, ka videoierakstu, kurš ir arābu valodā, neatkarīgi viena no otras pārtulkojušas vairākas nevalstiskas organizācijai, lai nevienam nerastos šaubas par tulkojuma precizitāti. Viņš arī izslēdza iespēju, ka ieraksts ir viltots vai uzvests.

Ramsfelds uzsvēra, ka ir nepieciešams saistīt vārdus ar ķermeņa valodu. "Tagad, tas ir grūti, ja nav saprotama valoda. Līdz ar to es nevēlos paust novērtējumu par to, kaut arī es esmu ļoti lepns, ka tas neesmu es, kas nofilmēts sakām vārdus, kādus viņš [bin Ladens] saka," piebilda Ramsfelds.

Izlūkošanas komisijas priekšsēdētāja vietnieks senators Ričards Šelbijs sacīja: "Es uzskatu, ka ieraksts pārliecinoši, bez jebkādām šaubām, pierāda, ka Osama bin Ladens ir vainīgs šajos noziegumos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!