Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ir apstiprinājis plānu samazināt ASV militāro kontingentu Vācijā par 9500 karavīriem, otrdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

Pentagona preses sekretārs Džonatans Hofmans sacīja, ka šis lēmums, kas izraisījis bažas Berlīnē un NATO, paredz karavīru pārdislocēšanu un "sekmēs Krievijas iebiedēšanu, stiprinās NATO un nomierinās sabiedrotos", kā arī uzlabos ASV stratēģisko elastību.

Tramps ir paziņojis par mērķi samazināt ASV karavīru skaitu Vācijā no pašreizējiem 34,5 tūkstošiem līdz 25 tūkstošiem.

Hofmans nesniedza sīkākas ziņas par to, kad šī samazināšana notiks un vai karavīri tiks pārdislocēti uz citu NATO valsti.

Viņš sacīja, ka Pentagons "tuvākajās nedēļās" informēs Kongresu par šo plānu un tad konsultēsies ar sabiedrotajiem NATO "par ceļu uz priekšu".

Pentagona amatpersonas ir sacījušas, ka šādas samazināšanas gadījumā daļa karavīru var tikt nosūtīti uz bijušajām Austrumu bloka valstīm vai nu pastāvīgi, vai īstermiņa rotācijas kārtībā, lai dotu vēsti Maskavai.

NATO valstīs ir pieaudzis satraukums par iespējamu Krievijas ekspansionismu pēc tam, kad Krievija 2014. gadā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kad Vašingtonu pagājušonedēļ apmeklēja Polijas prezidents Andžejs Duda, Tramps sacīja, ka daļa ASV karavīru pēc izvešanas no Vācijas varētu tikt nosūtīti uz Poliju.

No visām Eiropas valstīm Vācijā atrodas lielākais ASV karavīru skaits – 34 500, taču Trampa vadībā ASV attiecības ar Vāciju ir pasliktinājušās.

Tramps ir vairākkārt kritizējis Vāciju par nepietiekamu ieguldījumu aizsardzībā un pārmetis Berlīnei, ka tā kļuvusi par Krievijas gūstekni, daļēji paļaujoties uz Krievijas energoresursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!