ASV Aizsardzības ministrija trešdien uzņēmās atbildību par 23 civilistu netīšu nogalināšanu 2020. gadā ārvalstu kara zonās, tiesa gan, šīs skaits ir krietni mazāks par nevalstisko organizāciju (NVO) aplēsēm.

Aizsardzības ministrijas datos iekļauta statistika par upuriem civilistu vidū operācijās Irākā, Afganistānā, Somālijā, Jemenā un Nigērijā.

Atbilstoši ministrijas izvērtējumam "2020. gadā ASV militāro operāciju rezultātā aptuveni 23 civilisti nogalināti un aptuveni desmit civilisti ievainoti", teikts ikgadējā dokumentā.

Visvairāk upuru ir Afganistānā, kur, kā norādīja Pentagons, tas ir atbildīgs par 20 nāves gadījumiem.

Viens civilists zaudējis dzīvību 2020. gada februārī Somālijā, bet vēl viens martā Irākā.

Dokumentā netiek atklāts, kur un kad dzīvību zaudējis 23. upuris.

Kaut arī Kongress 2020. gadā atvēlēja trīs miljonus dolāru kompensācijām upuru ģimenēm, neviena kompensācija līdz šim nav izmaksāta, teikts dokumentā.

NVO regulāri ziņo par krietni augstāku upuru skaitu ASV bruņoto spēku ārzemju operācijās.

Kā norādījusi organizācija "Airwars", kas apkopo datus par civilistu upuriem uzlidojumos, ASV operācijās pasaulē atbilstoši viskonservatīvākajām aplēsēm nogalināti 102 civilisti.

ASV vadītās koalīcijas operācijās Afganistānā 89 cilvēki nogalināti un 31 ievainots, liecina ANO Afganistānas Palīdzības misijas dati, norāda "Airwars".

Somālijā atbilstoši "Airwars" un citu NVO aplēsēm nogalināti septiņi, bet Sīrijā un Irākā vietējie avoti vēsta par sešiem nogalinātajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!