Jaunajā Pentagona iekšējās drošības stratēģijā paredzēts paplašināt armijas funkcijas, piešķirot kaujas vienībām lielāku lomu valsts iekšienē, trešdien ziņo laikraksts "Washington Post".
Jaunā stratēģija paredz plašāku armijas darbību ne tikai gaisā un uz jūras, kur bruņotie spēki tradicionāli spēlējuši galveno lomu valsts aizsardzībā, bet arī uz sauszemes, kā arī vairākās citās problemātiskās jomās, piemēram izlūkošanas informācijas apmaiņā ar civilajām iestādēm, norāda laikraksts.

Pagājušajā mēnesī apstiprinātais dokuments ir pirmais Pentagona mēģinājums sniegt visaptverošu iekšējās drošības plānu pēc 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem.

Plānā paredzēta iespēja, ka armijas kaujas vienības iesaistīsies operācijās, kad civilās iestādes un Nacionālā gvarde būs zaudējušas kaujas spējas, tomēr arī šajā gadījumā to pārraudzība paliks civilo aģentūru rokās.

Daži dokumentā iekļautie priekšlikumi varētu raisīt bažas pilsonisko brīvību aizstāvju organizācijās par iespējamo tradicionālo barjeru sagraušanu, kas līdz šim liedza armijai veikt izlūkošanas un kaujas darbības ASV teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!