Foto: Reuters/Scanpix
Izraēlas prezidents Šimons Peress parakstījis rīkojumu par 477 ieslodzīto palestīniešu apžēlošanu un atbrīvošanu, apmaiņā pret sagūstīto izraēliešu karavīru Giladu Šalitu, vēsta BBC.

477 palestīniešus atbrīvos otrdien apmaiņas pirmajā posmā. Vēl 550 ieslodzītos atbrīvos pēc tam, kad karavīrs Šalits atgriezīsies dzimtenē.

Izraēlas armijas seržantu Šalitu palestīnieši sagūstīja 2006.gadā, kad viņam bija 19 gadi. Pēc vairāku gadu pārrunām otrdien paziņoja par viņa atbrīvošanu. Pirmajā posmā Izraēlas puse apņēmusies atbrīvot 450 vīriešus un 27 sievietes, kuru vārdi publiskoti svētdien.

Tiesa, abu pušu darījums teorētiski var arī nenotikt, jo izraēliešiem, kuri protestē pret palestīniešu atbrīvošanu, ir tiesības sūdzēties Izraēlas augstākajā tiesā.

Saistībā ar šo vēsturisko apmaiņu Izraēlas armijā ieviesta paaugstināta gatavība, jo vietējās varas iestādes uztraucas par iespējamiem teroraktiem. Izraēlas armijas ģenerālštābā norādījuši, ka nedrošība ir par atbrīvoto palestīniešu autobusu kolonnu, kurai varētu uzbrukt ekstrēmisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!