Izraēlas ārlietu ministrs Šimons Peress ceturtdien savas vizītes laikā Polijas galvaspilsētā Varšavā paziņoja, ka Polija ir ļoti piemērota valsts Tuvo Austrumu miera sarunu organizēšanai.
Uz šādu jautājumu Peress atbildējis nešauboties: "Polija ir lieliska vieta."

"Jūsu tauta un valsts ir pieņemama visām pusēm," uzsvēra Peress, piebilstot, ka pagaidām gan ir pāragri runāt par miera sarunām. "Problēma ir tā, ka pagaidām esam ļoti agrīnā stadijā un vēl nav noteikti nekādi grafiki vai datumi. Patlaban mēs vienīgi izskatām dažādas alternatīvas," teica ārlietu ministrs un norādīja, ka Izraēla nākotnē varētu izskatīt Varšavas piedāvājumu rīkot miera sarunas.

Priekšlikumu rīkot Tuvo Austrumu miera sarunas sākotnēji izteica prezidenta kancelejas ministrs Mareks Sivecs, un to pagājušajā nedēļā atkārtoja premjerministrs Lešeks Millers.

Palestīniešu pašpārvaldes sūtnis Polijā trešdien paziņoja, ka palestīniešu līderis Jasirs Arafats esot piekritis idejai par sarunām Polijā.

Turpretim Libānas vēstnieks Ahmeds Ibrahims ceturtdien izteicās, ka viņam nav nekādas oficiālas informācijas par miera konferenci Varšavā un viņš tikai esot dzirdējis pagājušajā nedēļā šo ideju no Millera. Ibrahims piebilda, ka šī tikšanās droši vien notiktu bez Libānas un Sīrijas līdzdalības, bet tas padarītu tās lēmumus Tuvo Austrumu drošības jautājumos "nepieņemamus". Jautāts, vai Izraēla uzskata Arafatu par partneri miera sarunās, Peress atbildēja, ka viņa valsts " nekādā gadījumā" neizslēgtu palestīniešu līderi no šādām sarunām. "Mēs nekādā gadījumā neesam atteikušies no Arafata kunga kā sarunu partnera. Viņš ir palestīniešu izraudzīts līderis, un Izraēlai nav tiesību to apstrīdēt vai grozīt," teica Peress, piebilstot, ka sarunas acīmredzot turpināsies ar izraudzītu palestīniešu amatpersonu grupu.

Izraēlas vēstnieks Polijā Ševahs Veiss piektdien nodēvēja ideju rīkot Tuvo Austrumu sarunas Polijā par "labi domātu", bet nereālu, jo galvenā problēma nav tikšanās vieta, bet gan "par ko un ar ko runāt".

Piektdien arī ASV valdība pateicās Polijai par gatavību uzņemt sarunu dalībniekus. "ASV pateicas Polijas valdībai par tās piedāvājumu un vēlēšanos palīdzēt Tuvo Austrumu miera procesā," aģentūrai PAP teica ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners.

Peress ieradies Polijā, lai piedalītos konferencē par plānoto Polijas ebreju vēstures muzeju un arī prezentētu savu grāmatu "Sentimentāls ceļojums ar Teodoru Herclu", kas uzrakstīta kā iedomāts ceļojums pa mūsdienu Izraēlu kopā ar šīs valsts vēsturisko patronu un cionisma dibinātāju Teodoru Herclu.

Ceturtdienas vakarā Peress tikās ar Polijas prezidentu Aleksandru Kvasņevski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!