Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pērn konfliktu zonās dzimuši vairāk nekā 29 miljoni mazuļu, liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskā Bērnu fonda (UNICEF) piektdien publiskotie dati.

Visa pasaulē vismaz katrs piektais zīdainis dzīvi sāk ļoti bīstamā un trauksmainā vidē, tostarp tādās konfliktu pārņemtās valstīs ka Afganistāna, Somālija, Dienvidsudāna, Sīrija un Jemena, liecina bērnu tiesību aizsardzības organizācijas apkopotā informācija.

"Miljoniem ģimeņu nav pieejams uzturvielām bagāts ēdiens, drošs ūdens, sanitārija vai droša un veselīga vide, kurā augt un veidot saikni," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem paudusi UNICEF izpilddirektore Henrieta Fora.

"Bez tūlītējiem, acīmredzamiem apdraudējumiem arī ilgtermiņa ietekme no tāda dzīves sākuma ir potenciāli katastrofāla," viņa piebilda. Ilgstoša vai vairākkārtēja traumatiska pieredze var ietekmēt bērna spējas mācīties, uzvedību, kā arī fizisko un garīgo veselību.

UNICEF darbinieks Jemenā redzēja bērnus, kuri ir "tik nobadināti un traumēti, ka emocionāli ir atdalījušies no apkārt esošās pasaules un cilvēkiem, tādējādi kļuvuši izklaidīgi un nespējīgi komunicēt ar savu ģimeni", lasāms organizācijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. Organizācija norāda, ka vecākiem konfliktu skartajos reģionos "izmisīgi nepieciešams lielāks atbalsts, lai palīdzētu viņiem un viņu bērniem tikt galā ar traģisko situāciju, kādā viņi atrodas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!