Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītais 2012.gads bijis otrs nokrišņiem bagātākais Lielbritānijas vēsturē, atsaucoties uz meteoroloģisko dienestu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kopējais nokrišņu daudzums pērn Lielbritānijā sasniedzis 1330,7 milimetri, tikai par 6,6 milimetriem atpaliekot no 2000.gada, kurš ir līdz šim slapjākais Anglijas vēsturē.


Daudzviet Angliju pērn skāra ekstremāli laikapstākļi, kad applūda tūkstošiem māju un lauksamniecības zemju, rados zaudējumus iedzīvotājiem. Jaunākās meteoroloģiskās prognozes liecina, ka nokrišņu daudzums Lielbritānijā var vēl augt. Spēcīgas lietusgāzes Lielbritānijā sāka parādīties ar 1960.gadu, BBC sacījis laikasptākļu analizētājs Rodžers Harabins.

Meteoroloģiskais dienests atzinis, ka pērn gads bijis viens no mitrākajiem Anglijas gadiem, trešais nokrišņiem bagātākais Velsā, 17.mitrākais Skotijā un 40.mitrākais Ziemeļīrijā.

"Visā pasaulē ir novērojamas tendences, ka pieaug nokrišņu daudzums. Tā ir bijis ar Ķīnu un Indiju un tagad – arī ar Lielbritāniju," sacījuši Anglijas meteoroloģijas dienestā. Meteorologi atzinuši, ka ir nopietnāk jāskaidro straujā nokrišņu daudzuma kāpuma iemesli. Šādi laikapstākļi Anglijā smagi ietekmē lauksaimniecību, radot nopietnus zaudējumus zemniekiem, savukārt tas ietekmē cenu kāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!